Expoziţia „Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, vernisată în prezenţa unui numeros public

Expoziţia „Bucovina în pictura lui Mircea V.Hrişcă”, ce cuprinde o selecţie de lucrări ale unuia dintre cei mai valoroşi artişti plastici ai Bucovinei, Mircea V. Hrişcă,  a fost vernisată marţi după-amiaza, la Muzeul de Istorie din Suceava, în prezenţa unui numeros public.

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Ursu, a declarat că artistul plastic Mircea V. Hrişcă a primit în anul 1976 premiul I la Festivalul concurs de pictură „Voroneţiana”, iar 4 ani mai târziu a fost distins cu Marele Premiu „Voroneţ”, la acelaşi festival. Ursu şi-a exprimat speranţa ca organizarea acestui renumit festival-concurs de pictură să poată fi reluată de Muzeul Bucovinei, cu sprijinul Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici. El a spus că expoziţia prezintă o selecţie a lucrărilor artistului plastic sucevean, realizată de fiica acestuia, Oana Hrişcă.

Profesorul universitar Mihai Iacobescu a evocat personalitatea artistului plastic Mircea V. Hrişcă, a vorbit despre muzeograful Mircea V. Hrişcă din perioada în care a activat în cadrul Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Suceava, ca şi despre pasionatul profesor Mircea V. Hrişcă de la Secţia de Pictură a Şcolii Populare de Artă Suceava, arătând că „era un om care se bucura de o mare stimă şi preţuire din partea colegilor şi a elevilor”.

Mihai Iacobescu a spus că pictorul Mircea V. Hrişcă a fost unul dintre marii artişti plastici participanţi ai Festivalului-concurs „Voroneţiana”, câştigător al Marelui Premiu,  subliniind că este convins că, ori de câte ori se va scrie o istorie a artelor plastice din Bucovina, realizările artistice remarcabile ale lui Mircea V.Hrişcă vor fi consemnate la loc de cinste.

La rândul său, artistul plastic Lucia Puşcaşu a spus că Mircea V. Hrişcă a iubit arta toată viaţa lui şi că a fost „total dezinteresat de lucrurile mărunte”, adăugând că era un om de o „modestie rară” şi de o generozitate extraordinară, manifestată şi prin încurajările adresate colegilor de breaslă mai tineri. Ea a arătat că, spre deosebire de azi, în vremurile în care a trăit Mircea V. Hrişcă artiştii petreceau mai mult timp în atelier şi erau respectaţi.

„Îl veţi găsi pe Mircea Hrişcă în multe case din Suceava, pentru că i s-a simţit valoarea încă de tânăr şi oamenii căutau să aibă în casă lucrări ale lui Mircea Hrişcă” a menţionat Lucia Puşcaşu apreciind, în acelaşi timp, puterea de sinteză a artistului plastic Mircea V. Hrişcă.

Lectorul universitar Florica Diaconescu s-a axat în expunerea sa pe opera şi universul artistului plastic, abordând simbolistica, cromatica şi temele prezente în lucrările sale. Ea a subliniat că „opera artistică a lui Mircea Hrişcă are un loc aparte în arta plastică românească şi universală, chiar dacă Bucovina îl reclamă ca fiind al ei”.

„Artistul se opreşte îndelung asupra rostului omului, surprizându-l la muncă, la târg, la bufet, la odihnă. De cele mai multe ori acesta nu este singur, ci în grup, în adunări. Uniţi fiind, oamenii au rădăcini adânci în pământul din care urcă în ei sângele strămoşilor şi odată cu acesta o întreagă natură ale cărei frumuseţi împodobesc portul, obiceiurile, viaţa” a explicat Florica Diaconescu.

Momentul muzical al evenimentului a fost susţinut de o nepoată a renumitului artist plastic, Ana Creangă, cu un microrecital la chitară. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: