DSP Suceava a marcat Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare printr-o campanie de informare şi de conştientizare privind siguranţa şi risipa alimentară

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a marcat în cursul zilei de ieri, 16 octombrie, Ziua Naţională a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare, printr-o campanie de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare, în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii.

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava ni s-a menţionat că instituţia are ca parteneri în realizarea campaniei Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” Cârlibaba, unităţile administrativ-teritoriale cu asistenţă medicală comunitară, precum şi furnizori de servicii medicale.

„Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, iar cu această ocazie atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranţei şi a risipei alimentare. Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Importanţa acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populaţie mondială aflată în creştere. Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produse agroalimentare de bază şi de calitate corespunzătoare constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securităţii alimentare pentru toţi indivizii contribuie la liniştea socială, la stabilitate şi prosperitate” se menţiona în comunicatul de presă al DSP Suceava.

Sursa citată a precizat că această campanie a vizat informarea şi conştientizarea publicului larg privind problema siguranţei şi a risipei alimentare la noi în ţară, desfăşurându-se sub sloganul „Alimente sigure în cantităţile necesare. Stop risipei alimentare!”.

Printre obiectivele campaniei se numără creşterea nivelului de informare a populaţiei generale despre risipa alimentară, modalităţile de combatere a acesteia şi măsurile esenţiale pentru siguranţa alimentelor, creşterea nivelului de conştientizare a publicului larg cu privire la faptul ca risipa alimentară este o problemă socială majoră. În timp ce milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei, industria alimentară se confruntă cu dificultăţi în gestionarea tonelor de deşeuri alimentare, de referinţă fiind şi îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe despre risipa alimentară şi de conştientizare a decidenţilor politici asupra necesităţii revizuirii (inclusiv elaborării şi adoptării normelor de aplicare ale acesteia) în vederea aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Iată mesajele-cheie ale campaniei: „Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta” şi „Donaţi alimentele pe care nu le consumaţi!”.

Autorităţile sanitare au transmis în acest context câteva recomandări „pentru o mâncare mai sigură”: păstraţi curăţenia; separaţi alimentele gătite de cele crude; gătiţi (preparaţi termic) cât mai bine alimentele; păstraţi alimentele la temperaturi sigure; folosiţi surse de apă şi materii prime sigure la prepararea alimentelor!

DSP Suceava menţionează că în cadrul campaniei au fost prevăzute mai multe activităţi, respectiv organizarea unor evenimente informative, culturale, distractive şi sportive la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava şi la Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” Cârlibaba, acţiuni vizând creşterea gradului de conştientizare cu privire la necesitatea reducerii risipei alimentare şi asigurarea unei alimentaţii sigure.

Totodată, autorităţile sanitare urmează să distribuie materiale promoţionale cu mesaje educative prin asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, dar şi în cadrul cabinetelor medicale şcolare, realizând şi acţiuni de informare, educare, comunicare prin intermediul mass-media. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: