Semn de mirare

Oricât am căuta în toate cele rămase de la ei, cei ce au merite în reîntoarcerea Bucovinei la ţară în decembrie 1918, nu vom găsi o listă de pretenţii faţă de România a provinciei care se unea cu aceasta. Căci România Mare s-a făcut din uriaşa dorinţă a celor aflaţi din diferite motive în afara graniţelor şi nu din efortul (existent totuşi într-o oarecare măsură) – diplomatic, economic, militar politic – al Patriei Mame de a-şi readuce fiicele la piept. Să nu uităm de desele vizite ale trimişilor Bucovinei la Curtea Regală (provizorie) de la Iaşi, pentru a-i informa (nu pentru a cere aprobări sau promisiuni), pe oficialii statului român că ei fac totul pentru a reveni între frontierele României, la Moldova din cuprinsul cărei fuseseră răpiţi.

Nu le-a trecut prin cap politicienilor de atunci, deloc asemănători celor de astăzi, să-şi terfelească idealurile în „mânării” (chiar dacă existente mai peste tot în politica europeană a acelor vremuri) de acest gen; n-au cerut favoruri de la Ţara şi aşa nenorocită.

Este, de aceea, surprinzătoare îndoiala unui tânăr politician de astăzi, altfel destul de inteligent ca să pună problema astfel: dacă astăzi nu căpătăm una sau alta de la guvern, se cade să ne întrebăm dacă aceia care au făcut unirea au făcut bine? Cele câteva palate lăsate de austrieci aici îi fac merituoşi şi jinduiţi pe ocupanţi, mai cumsecade, pare a spune politicianul nostru de astăzi, decât guvernul ţării tale, care nu-ţi face autostradă, drumuri ocolitoare etc? Austriecii au făcut însă totul din banii storşi din Bucovina. Citiţi în Cronica bisericii din Bucşoaia, din care publicăm zilnic secvenţe, câţi bani a stors guvernul imperial numai din vistieria Fondului Bisericesc al Bucovinei!…

O asemenea părere pare a descinde din celebra „Patria, ubi bene”, extrem de actuală azi pentru români. Cei care hălăduiesc pe meleaguri mai darnice măcar şi-au lăsat patria aici. S-o dăm şi pe asta?

Se întorc în mormânt făuritorii României Mari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: