„Refracţie – dialoguri despre autism”

„Refracţie” este un spectacol performativ de teatru document urmat de discuţii libere şi dezbatere, aflat în turneu în şase oraşe din ţară. Turneul a început pe 24 septembrie la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, urmează reprezentaţia de la Cluj-Napoca din 9 octombrie, la Urania Palace.

Continuăm seria spectacolelor din acest turneu cu o reprezentaţie la Suceava, joi, 11 octombrie, la Teatrul „Matei Vişniec”, de la ora 19. Fiecare reprezentaţie este urmată de discuţii cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

Performeri: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Andrei Ostrowski.

Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Spectacolul „Refracţie” se adresează în primul rând familiilor persoanelor cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenţilor în formare, cadrelor didactice, specialiştilor implicaţi direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar şi publicului larg interesat de astfel de evenimente.

Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate şi prelucrate de echipa proiectului şi aparţin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). La vârsta de 11 ani, Eduard Dragu Sălăgean (Dudu) a compus o piesă muzicală special pentru acest spectacol.

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociaţia UMA ED România în 2015, a pornit de la volumul „Mâini cuminţi. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Echipa de documentare şi creaţie a fost formată din Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea (psiholog). Compoziţie muzicală: George D. Stănciulescu.

Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Andrei Ostrowski, Ioana Bodale, Florin Caracala, Alice Stoicescu, Hildegard Ignătescu, Biatrice Cosmolici, Marian Cîtu, Nina Dobre.

Urmează reprezentaţii la Bistriţa-Năsăud, Câmpulung Muscel şi Râmnicu Vâlcea.

Mai mai multe detalii, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/refractie102015/. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: