La Muzeul de Istorie din Suceava a fost vernisată o nouă expoziţie a artistei plastice Camelia Rusu Sadovei

„Grădina îngerului”

Expoziţia „Grădina îngerului” a Cameliei Rusu Sadovei s-a deschis iubitorilor de pictură suceveni, prezenţi în număr mare la vernisajul care a avut loc marţi, 2 octombrie, la Muzeul de Istorie din Suceava. I-au fost alături doamnei profesoare elevi de la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar şi numeroşi colegi de breaslă, de catedră, prieteni şi admiratori, cărora li s-au adresat conf. univ. dr. Sabina Fînaru şi directorul Muzeului de Istorie, Emil Ursu.

Emil Ursu a apreciat implicarea Cameliei Rusu Sadovei în activitatea de conservare a patrimoniului, „un domeniu mai puţin înţeles, căruia i se dă mai puţină importanţă, dar care, vrem, nu vrem, este cel mai important. Spun asta pentru că ne aflăm într-un muzeu de istorie care îşi datorează colecţiile în primul rând conservatorilor şi restauratorilor”. El a ţinut să mulţumească artistei pentru că, „deşi această expoziţie este râvnită de mai mulţi potenţiali deţinători de spaţii”, a ales să expună pe simezele muzeului.

Conf. univ. dr. Sabina Fînaru a ţinut să puncteze importanţa câtorva elemente comune ce se regăsesc în picturile artistei. Ea şi-a început prezentarea citând-o pe autoarea acestora, care s-a referit, într-un moment premergător deschiderii, la tablourile ce o alcătuiesc, cuvinte care i-au plăcut foarte mult vorbitoarei: „«Grădina…» este un fel de a vizualiza casa din cer, este desemnarea unui univers personalizat, nu departe de realitate, pentru un timp nedefinit. Copacul, pentru că am suferit de fiecare dată când i-am văzut trunchiul doborât de praf. Păsările, pentru că sunt vocile sufletelor şi s-au întors în târgul Sucevei după ani de pribegie. Florile, pentru că m-au învăţat disciplina de a studia; sunt atât de trecătoare încât a surprinde bucuria culorilor lor este o muncă pretenţioasă. Fructele, pentru că au forţa plinului în lumea nimicului. Peisajul citadin, pentru că este un gen pe care l-am descoperit după ani de pribegie”.

Sabina Fînaru a vorbit despre configuraţia eului artistic, despre desen şi relaţia cu spaţialitatea, despre principalele concepte ale expoziţiei şi despre utilizarea culorii şi stilistica ei. „Pictura Cameliei Rusu Sadovei sporeşte, prin urmare, «a lumii taină», după cum spunea atât de inspirat poetul filosof Lucian Blaga, şi încifrează această lume în simboluri care adesea sunt integrate unor reprezentări heraldice. (…) Expoziţia «Grădina îngerului» introduce privitorul într-un spaţiu misterios, balsamic. Este un spaţiu care are efect tămăduitor asupra omului pentru că îl apropie de frumuseţe, iar această apropiere de frumuseţe este realizată prin paralelismul dintre fiinţă – în general, şi floare – în special. (…) Artista Camelia Rusu Sadovei este ca o strajă care stă pe o graniţă imaginară, situată între lumea reală şi cea a visului, iar tablourile dumneaei ne deschid aceste graniţe prin simboluri şi meditaţie, cu iubire. Tablourile sale au o transparenţă, fluiditate şi puritate a elementelor integrate, iar această transparenţă cred eu că este trăsătura stilistică remarcabilă a artei doamnei Sadovei şi o marcă a viziunii acesteia.”

Camelia Rusu Sadovei s-a declarat „peste măsură de încântată” de felul în care au fost „citite” lucrările sale – „nici nu am crezut că se poate citi aşa de clar ceea ce transmit eu” – şi a mulţumit „pentru că m-aţi ajutat să ajung la lumină în felul acesta. Credinţa mea este că întotdeauna suntem în grădina îngerului, în măsura în care ne dorim asta”.

Cele 47 de lucrări ale Cameliei Rusu Sadovei se vor afla în sala de expoziţii temporare de la parterul Muzeului de Istorie Suceava până pe 20 octombrie 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: