DSP Suceava

Creşă din zona de munte amendată cu 1000 de lei pentru lipsa probelor la alimente

> Alte amenzi, totalizând 20.700 de lei, au fost aplicate unor unităţi din judeţ pentru diferite nereguli

Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în urma controalelor efectuate în cursul lunii septembrie au fost aplicate 13 amenzi în valoare totală de 20700 de lei, una dintre acestea fiind aplicată în cazul unei creşe din zona de munte a judeţului.

Sădean a spus că respectiva creşă a fost amendată cu 1.000 de lei pentru lipsa probelor de alimente, iar în cazul altor 12 unităţi valoarea totală a amenzilor a fost de 19700 de lei, printre abaterile constatate de inspectorii sanitari suceveni în timpul controalelor numărându-se fie lipsa cursurilor de igienă la personal, în şapte situaţii, fie lipsa termogramelor în alte două situaţii, lipsa substanţelor biocide sau condiţii igienice deficitare la blocul alimentar în cazul unei pensiuni din zona montană, dar şi lipsa analizelor medicale periodice în cazul personalului angajat al unei unităţi.

Medicul a precizat că în luna septembrie au fost efectuate 193 de controale în domeniul aliment, respectiv două la producători, unu la distribuitori, 108 la retaileri, 73 la unităţi de alimentaţie publică şi nouă la brutării, patiserii şi cofetării.

În domeniul non-aliment, inspectorul Sădean a afirmat că au fost realizate 378 de controale.

El a menţionat că 15 controale au fost realizate la unităţi de turism, respectiv la 12 pensiuni şi trei hoteluri, alte cinci acţiuni de control au vizat unităţi de mediu, fiind efectuate în urma unor sesizări, 53 de controale au fost în domeniul produselor cosmetice, din care 44 la unităţi de desfacere, opt la frizerii şi unul la un salon de înfrumuseţare, iar 110 controale au vizat produsele biocide, fiind verificate unităţi sanitare, unităţi de învăţământ şi unităţi de alimentaţie publică.

Sădean a mai spus că inspectorii sanitari au efectuat verificări la 167 de unităţi de învăţământ din judeţ în cadrul unui control tematic desfăşurat în luna septembrie, fiind efectuate 78 de controale la unităţi de învăţământ preşcolar, 64 la unităţi de învăţământ primar şi gimnaziu, două la unităţi de învăţământ special, nouă la licee, unu la o unitate de învăţământ postliceal, alte trei la cămine, patru la blocuri alimentare, unu la o unitate care face catering pentru o şcoală, iar cinci controale au vizat ateliere-şcoală.

El a precizat că au fost verificate în acelaşi interval de timp şi 38 de cabinete medicale de medicină primară, medicină de specialitate şi de medicină şcolară.

Sădean a arătat că, în urma desfăşurării controalelor în unităţile de învăţământ, s-au depistat unele neconformităţi în 67 de şcoli, care se referă fie la lipsa apei curente, fie la grupuri sanitare necorespunzătoare, care erau amplasate în curţile unităţilor de învăţământ; dar nu au fost aplicate amenzi, ci s-au stabilit termene de remediere a deficienţelor, urmând să fie efectuată o nouă verificare a inspectorilor sanitari.

Inspectorul-şef al Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a menţionat că în luna septembrie a mai fost verificată calitatea apei de îmbăiere din patru piscine, fiind conformă din punct de vedere microbiologic la toate cele patru, în timp ce din punct de vedere chimic la două dintre acestea concentraţia de clor a fost sub limita prevăzută de normative. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: