Dacă toţi oamenii ar lua exemplul celor cu suflet mare…

Cinstirea deosebită a Maicii Domnului o aflăm în tot cultul ortodox, la toate slujbele şi sărbătorile, în rugăciunile noastre zilnice, dar cu deosebire la sărbătorile închinate Maicii Domnului: Naşterea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mică, sărbătorită la 8 septembrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Vovidenia – 21 noiembrie; Buna Vestire sau Blagoveştenia – 25 martie; Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare – 15 august.

Cerem ajutorul şi mila Maicii noastre cereşti şi în acatistele şi paraclisele pe care le facem la diferite treburi duhovniceşti. Mântuirea noastră se înfăptuieşte prin iubirea lui Dumnezeu şi a aproapelui, care sunt cele mai mari porunci ale Legii creştine. Dar trebuie să iubim nu numai cu vorba, ci şi cu fapta şi cu adevărul, căci credinţa fără fapte este moartă. Familia Covaşă Gheorghe şi Rodica au dovedit adevărată credinţă, construind în grădina lor o capeliţă spaţioasă dotată cu obiecte adecvate unui locaş de închinăciune. Fiind la drum, ea este toată ziua cu uşa deschisă, aşa că orice trecător poate aprinde o lumânare, se poate ruga în voie.

De 8 septembrie, în fiecare an, familia Covaşă pregăteşte pachete pentru enoriaşii care participă la săvârşirea slujbei bisericeşti, oferă un adevărat praznic cu bucate alese pentru preoţi, familie, personalităţi. Pentru înaltul profesionalism în cariera militară, ieşind la pensie în deplină sănătate, pentru darul cel mai de preţ ce poate exista pe acest pământ – doi copii reuşiţi la casele lor cu familii frumoase, pentru nepoţii frumoşi şi talentaţi, această familie a vrut şi a reuşit să-şi găsească şi pacea inimii, astupând golul pe care îl simţeau în suflet, acum având sentimentul de împăcare şi linişte sufletească după construcţia capeliţei. Mulţumind cu cât mai mult binefacerile, cu atât mai mult se vor revărsa asupra lor. Atât domnul Covaşă, cât şi soţia sa Rodica îşi pun mereu întrebarea: „Oare mi-am trăit viaţa cum trebuie? Am iubit cu adevărat?”. Cu aceste întrebări în suflet ei sunt gata să ajute oamenii, se implică în viaţa lor, participând la evenimente importante fără să ţină cont de origine sau condiţie socială, materială a lor.

Amândoi sunt din Hurjuieni. Având serviciu aproape de graniţa cu Ucraina, şi-au cumpărat o casă în Brodina, au dărâmat-o şi în locul ei au ridicat o altă casă – vilă – în stilul cerinţelor actuale. S-a integrat în comunitatea noastră, a învăţat şi limba huţulă ca să se înţeleagă mai uşor cu aceştia. Respectând oamenii, au dobândit stima şi respectul de care se bucură. Fiind „mâna dreaptă” a preotului, ei sunt nelipsiţi de la slujbele săvârşite în biserică atât duminicile, cât şi de sărbătorile creştine. Dacă toţi oamenii ar lua exemplul celor cu suflet mare, dacă s-ar ajuta reciproc, fiecare după puterea lor, ne-ar fi mai bine, am fi mai liniştiţi, cu speranţa că oricând vom fi ajutaţi la nevoie.

ARTEMIZIA GHEORGHI,

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: