Defazarea politică

Defazarea (sau defazajul) este un concept tehnic constând în desincronizarea a două sau mai multe forţe de aceeaşi frecvenţă care trebuie să acţioneze simultan la aceiaşi parametri, puterea şi randamentul maxime fiind posibile numai în aceste condiţii. În politica unui stat pot exista mai multe tipuri de defazare: între formaţiuni politice, ceea ce e normal, între Parlament şi Executiv, între majoritatea de guvernământ, guvern şi parlament, între guvernanţi şi guvernaţi…, ceea ce nu mai e normal. Toate sunt foarte importante, dar pe noi, muritorii de rând, ne doare în primul rând defazarea între guvernanţi şi guvernaţi. Despre aceasta va fi vorba mai departe.

Subiectul nu e deloc uşor, din pricină că particularităţile actualei guvernări nu sunt cuprinse în manualele de ştiinţe politice din nicio democraţie: România are guvern, are prim-ministru, are miniştri, dar pe cartea de identitate a fiecăruia scrie Dragnea Liviu, preşedintele partidului de guvernământ, adică un fel de secretar general căruia tovarăşii i-au delegat toate puterile după modelul partidului unic dinainte de ’89. El i-a ales mai cu seamă dintre vasalii baronatului de Teleorman, el i-a numit, el le spune ce şi cum să facă şi cum îi iese cineva din cuvânt, cum zboară din schemă. Nu aşa au zburat două guverne întregi, Grindeanu şi Tudose, de s-a crucit Europa civilizată?

De aceea, când vorbim de defazare politică ne referim de fapt nu la guvernul Dăncilă, existent doar pe hârtie, ci la guvernul Dragnea. Odată înţelese aceste lucruri, să vedem care sunt principalele părţi defazate ale activităţii de guvernare:

  1. Defazare puternică, de fapt un adevărat recul, între idealurile populare de întărire a democraţiei în toate sferele activităţii social-politice şi de satisfacere deplină a dreptului la libertate, la liberă iniţiativă, pe de o parte, şi realitatea tot mai evidentă a alunecării spre dictatură, anarhie a majorităţii şi bunul plac al liderilor. Ceea ce face ca România să fie cu un pas în afara UE.
  2. Defazare între teorie şi practică: actuala activitate guvernamentală este fixată strict printr-un program (capodoperă a populismului românesc!) de guvernare devenit lege după însuşirea sa de către Parlamentul României, dar rămas la prăfuit prin cele sertare ale Palatului Victoria. În practică guvernul se ghidează numai şi numai după interesele iubitului conducător: acesta vrea toată puterea pentru sine şi nu poate suporta Justiţia independentă, nici Preşedinţia, oricât de constituţionale ar fi. De aceea ori le mută în propria ogradă, ori le mătrăşeşte cu ajutorul Curţii Constituţionale şi a celui mai tare ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.
  3. Defazare între necesităţile poporului şi activitatea guvernului: din pricina incompetenţei celor numiţi în funcţii, în general clienţi politici, rude, nepoţi, amante, n-a fost în stare nimeni să prevadă că greşelile economice ale guvernului pot genera inflaţie, creşterea dobânzilor la credite, creşterea preţurilor la bunurile de consum, ceea ce a făcut ca noua lege a salarizării să nu aducă un minim profit lucrătorilor. Din contra. Întrucât feedbackul nu funcţionează în guvernele Dragnea, nu sunt posibile nici corecţiile rapide necesare, ca în orice ţară cu regim democratic. În consecinţă, deficitul bugetar şi împrumuturile guvernamentale masive devin ameninţătoare pentru România.
  4. Defazare între anunţatele politici publice de dezvoltare economică, de construcţii de autostrăzi şi căi ferate (de mare viteză!), de construirea a 8 spitale regionale şi şcoli, pe de o parte, şi activitatea cvasiinexistentă în aceste domenii, ceea ce a provocat rămânerea în urma tuturor celorlalte ţări europene.
  5. Defazare între normalitatea promovării în posturi a oamenilor competenţi şi merituoşi şi realitatea primitivă a promovării clientelei politice, a rudelor, fiilor, amantelor în funcţii de mare răspundere, împiedicaţi nu numai în gestionarea profesiei, ci şi în gramatica limbii române, ceea ce a dus la încetinirea dezvoltării economice şi plecarea din ţară a milioane şi milioane de cetăţeni apţi de muncă.

Mai sunt şi altele…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: