Finanţele lansează noi titluri de stat cu un leu, scadenţa la 3 ani şi dobânda 4,5%, transmisibile

Ministerul Finanţelor a anunţat, joi, lansarea unei noi emisiuni de titluri de stat cu valoarea nominală de un leu, de data aceasta având scadenţa la 3 ani (faţă de 5 ani emisiunea anterioară), dobânda de 4,5% (faţă de 5%) şi fiind transmisibile. Emisiunea se desfăşoară în perioada 1-24 august 2018.

„Titlurile de stat cu o valoare nominală de un leu au scadenţa la 3 ani, o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat şi la emisiunea anterioară din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune” arată un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Titlurile de stat din noua emisiune pot fi cumpărate:

– în perioada 1-24 august 2018 de la toate unităţile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal;

– în perioada 1-22 august 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul rural;

– în perioada 1-23 august 2018 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română din mediul urban.

Cumpărarea titlurilor de stat se poate realiza prin numerar, dar şi prin virament bancar atât prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului cât şi prin oficiile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română.

„Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale Poşta Română SA” precizează Ministerul Finanţelor.

În perioada de subscriere (1-24 august 2018), investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea de moştenitori.

În paralel, Ministerul Finanţelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur prin două modificări importante ale cadrului legislativ pentru a da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoană fizică şi pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadenţă.

Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat va include şi modalitatea de deducere a cheltuielilor aferente răscumpărării prin reţinerea din valoarea nominală a eventualelor plăţi de dobândă, dacă acestea au fost efectuate.

La 6 iulie 2018 s-a încheiat cu succes prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie lansată de MFP în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar, cu o maturitate de 5 ani şi o dobândă de 5% pe an. „Volumul total de subscriere atins a depăşit 786 de milioane de lei” se menţionează în comunicat.

„Emiterea titlurilor de stat pentru populaţie va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturităţi care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei” mai arată Ministerul Finanţelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: