Ilie ne-a părăsit

De fiecare dată când îl auzeam cântând, la radio îndeosebi, făceam, cu oarece fudulie, remarca „Ilie mi-a fost coleg de liceu…”, remarcă pe care cred că mai toţi colegii mei au făcut-o, când s-au aflat în aceeaşi situaţie. Este cazul tipic al cântăreţului pe care l-a făcut celebru o melodie – „Dragoste la prima vedere” în cazul lui –, iar melodia a devenit celebră prin interpretarea lui. Vocea sa specială, cu un timbru inconfundabil, l-a impus românilor, astfel că, probabil că ajutat de Gil Dobrică, care-l remarcase şi cu care a concertat, a fost angajat la „Tănase”, chiar dacă nu avea studii muzicale. În Suceava, în care încropise un soi de cenaclu muzical, circula ideea că, dacă te crezi în stare, lucrul cel mai bun pentru a izbuti în arta spectacolului este să pleci la Bucureşti. Asta a făcut şi Ilie Micolov, celebritatea dobândindu-şi-o în preajma vocii asemănătoare a lui Gil Dobrică, ca şi în preajma altor cântăreţi ai deceniilor opt şi nouă ale secolului trecut.

Când revenea la Suceava, cânta cu trupele angajate la restaurante, niciodată neîncercând să uzeze de statutul dobândit în Capitală. La întâlnirea de 45 de ani a promoţiei noastre, ne-am gândit să-l invităm. A venit, deşi el terminase până la urmă cursurile unui alt liceu, încântat de invitaţia celor cu care şi-ar fi dorit să absolve împreună Liceul „Ştefan cel Mare”. A fost atât de firesc în seara aceea, atât de coleg, atât de bucuros de tot ce se petrecea în jurul său, încât, dincolo de evenimentul în sine, acela de a ne fi reîntâlnit a cincea oară după terminarea liceului, însăşi prestaţia sa a fost un eveniment, iată, de neuitat.

În sicriul aşezat în Biserica Mirăuţilor, cum i-a fost dorinţa, părea că se odihneşte. Să-i fie veacurile care vin pline de odihnă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: