Activităţi destinate copiilor pe perioada vacanţei în Protoieria Fălticeni

„100 de copii pentru 100 de ani de Românie Unită”, tabără în parohia Boroaia I

Peste 100 de copii din şapte parohii din cadrul Protoieriei Fălticeni au participat luni, 9 iulie a.c., în prima tabără de vară destinată lor, pe perioada vacanţei de vară, în parohia „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”, din Boroaia.

Tabăra de creaţie şi educaţie religioasă s-a intitulat „100 de copii pentru 100 de ani de Românie Unită” şi face parte din lungul şir de activităţi care se vor desfăşura pe perioada vacanţei pentru copiii din Protoieria Fălticeni, în Anul Omagial al Unităţii de Credinţă şi de Neam din Patriarhia Română.

Acest gen de activităţi, început din anul 2016 şi iniţiat în cadrul Protoieriei Fălticeni, are de fapt ca scop oferirea unei alternative de a avea o vacanţă de vară activă, în care copiii să îşi petreacă timpul liber într-un mod cât mai folositor, util şi plăcut, în care vor lega noi prietenii, vor cunoaşte locuri şi tradiţii noi, în care îi vor ajuta la dezvoltarea şi formarea lor în spiritul valorilor moral-creştine. Majoritatea lor provin din mediul rural, din toate categoriile sociale, mai ales că, pentru unii dintre ei, părinţii nu au posibilitatea materială să îi trimită în excursii sau tabere pe perioada vacanţei de vară. Aceste activităţi care sunt organizate de Biserică în colaborare cu Şcoala şi alte instituţii sunt o bună ocazie pentru copii de a trăi experienţe de neuitat.

Prima tabăra de acest gen din această vacanţă de vară s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi a fost organizată de Parohia „Sfinţii Ioachim şi Ana”, în colaborare cu Parohia Ciumuleşti, comuna Vadu Moldovei (pr. Mircea Martiniuc), şi parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bogdăneşti (pr. Marcel Usuţu), la care au luat parte şi parohiile din Leucuşeşti (pr. Adrian Dulgheriu), Suha – Mălini (pr. Pavel Norocel), Sfinţii „Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni (părinţii Constantin Rotar şi Georgian Rotar) şi Dolhasca (pr. Teofil Saftiuc), însumând un efectiv de 100 de copii, cu vârstele cuprinse între 8 – 16 ani.

Deschiderea activităţilor s-a desfăşurat în biserica parohială „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana”, cu primirea invitaţilor de către Pr. Alexandru Argatu şi Pr. paroh Silviu Maxim, împreună cu dna preoteasă Anca Maxim. Pr. Alexandru Argatu a oficiat slujba de începere a taberei şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, făcând referire la conduita pe care trebuie să o aibă copiii de vârsta lor, ca apoi Pr. Silviu Maxim să prezinte programul zilei. Dna preoteasă Anca Maxim a împărţit copiii în patru grupe: Moldova, Transilvania, Ţara Românească şi Basarabia. Apoi au urmat activităţile din ateliere desfăşurate la Şcoala Gimnazială „Vasile Tomegea” din localitate, după cum urmează: atelierul de jocuri educative, de gândire, cum ar fi memoratorul de cuvinte, exerciţii de dicţie, cascada cuvintelor, rebus, mimă şi autoportrete de cunoaştere, coordonatori dna prof. Drăniceru Brânduşa şi dna prof. Georgeta Meleştean. Al doilea atelier a avut ca îndrumători prof. Dochiţa Marius şi Parfenie Valeria şi a constat în confecţionarea de steguleţe cu tricolor, ca la final să se recite cântece patriotice şi Hora Unirii cu toţi cei prezenţi. Al treilea atelier a constat în mişcare şi sporturi libere, coordonator fiind dl prof. de sport Drâncu Cătălin. Alături de profesorii menţionaţi, activităţile au fost supravegheate şi de prof. Loredana Mihai, Mateescu Petronela şi de voluntarii de la Asociaţia „Aripi în Europa”, din Fălticeni.

După ce au servit masa de prânz, copiii au plecat în pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din satul Poiana – Neamţ, ctitorită de părinţii Ilarion şi Alexandru Argatu şi construită pe locul unde, pe data de 20 iunie 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 14000 de ruşi şi-au găsit sfârşitul încercând să ajungă în Ardeal. În memoria acestei bătălii a fost ridicată o troiţă; apoi s-a construit acest schit, într-o frumoasă pădure ce se află la 8 km de drumul ce duce spre Târgu Neamţ, dinspre Fălticeni. Toate aceste detalii au fost oferite de părintele ieromonah Siluan Antoci.

La întoarcere, copiii au participat la o mică incursiune în lumea Cosmosului, o mică prezentare a planetelor şi a stelelor celor mai cunoscute, la Căminul Cultural „Mihai Boleac” din Boroaia, susţinută de dl Gheorghiţă Maxim.

Apoi, copiii s-au jucat pe terenul de fotbal din apropierea şcolii gimnaziale, ca spre seară să servească un binemeritat şi îmbelşugat grătar oferit de gospodinele parohiei.

Părintele Silviu Maxim a mulţumit tuturor participanţilor la acest proiect care a fost un real succes, acesta „observându-se pe chipurile copiiilor, chiar dacă vremea nu a fost prielnică pe final. Mulţumim dlui primar Vasile Berariu, dnei prof. director Lucia Moroşanu, soţiei mele Anca, dnei preotese prof. Georgeta Meleştean şi tuturor colaboratorilor care au ajutat la această frumoasă activitate, îndeosebi părintelui protopop Adrian Dulgheriu, care mereu ne este aproape şi bun sfătuitor pentru noi, părinţii mai tineri”. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: