Parohia Vercicani, o comunitate „tânără”

Satul Vercicani aparţine de oraşul Liteni, judeţul Suceava. Cu toate că este un sat mic, aflat la 7 km de centrul oraşului, el îşi are obârşia de multe sute de ani.

Dacă în 1479, pe 20 septembrie, acest sat este dat de Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt la schimb Mitropoliei Moldovei, înseamnă că are o vechime mult mai mare. Aflat pe malul stâng al Siretului, între localităţile Joldeşti (jud. Botoşani) şi Roşcani (jud. Suceava), pe circa 4 km lungime, pe un teren udat de Siret, devine o atracţie pentru moşierii care s-au perindat acolo. Potrivit surselor istorice existente, în 1563, în acest sat s-a dat o bătălie între moldoveni şi oastea leşească, în apropierea fântânii făcută de însuşi Ştefan cel Mare. Adevărul despre faptul că satul Vercicani, cu terenul fertil, a devenit o moşie, o dovedeşte şi numele vornicului Iorgu Vârnav Liteanul, care în 1858 era proprietar.

Statistica dovedeşte că de-a lungul timpului, numărul populaţiei a înregistrat o creştere până în anul 1966, după care a început să scadă, înregistrând în prezent 38 de gospodării, cu 141 de persoane.

Fiind un sat mic, nu există şcoală, grădiniţă şi dispensar, iar copiii frecventează cursurile şcolilor din localităţile vecine.

Locuitorii sunt oameni vârstnici, ocupându-se cu agricultura şi creşterea animalelor. Tinerii care şi-au întemeiat familii nu şi-au mai construit case în sat, deoarece distanţa până la cel mai apropiat oraş important este de cca. 35 km (Suceava, Botoşani).

Până în anul 1998, cea mai dificilă problemă era cea a decedaţilor, care erau duşi la cimitirul din oraşul Liteni (parcurgându-se cca. 7 km cu cortegiul funerar), precum şi lipsa unui locaş de rugăciune. În anul mai sus menţionat, credincioşii păstoriţi de preotul Ionel Vrăjitoru, de la parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Liteni, au solicitat şi obţinut binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pentru construirea unei biserici în satul Vercicani. Aceste demersuri au fost susţinute de conducerea oraşului Liteni, care a dat aviz favorabil de începere a lucrărilor pe terenul donat de o femeie văduvă, anume Dochiţa Dochia.

Având un teren mănos, care trebuia ocrotit de toate agresiunile vremurilor, la solicitarea enoriaşilor şi prin purtarea de grijă a ÎPS Pimen, noul locaş de închinare va primi ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul.

Deşi lucrările au început în anul 1998, ele au fost finalizate în anul 2011, perioadă în care, credincioşii au depus un efort uriaş, fiind sprijiniţi şi de fiii satului stabiliţi în alte localităţi din ţară.

Biserica este aşezată lângă drumul judeţean 208C, care face legătura între oraşele Liteni şi Botoşani, fiind construită în formă de cruce, prevăzută cu două turnuri, din care unul este turn clopotniţă, având o suprafaţă de cca.125 mp.

Dacă pentru înălţarea clădirii în sine putem consemna un timp mai scurt (1998-2004), nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu cheltuielile şi timpul pentru înzestrarea ei (pictură, mobilier).

Primul preot paroh al satului Vercicani a fost semnatarul acestor rânduri. Plin de elan tineresc, am accelerat lucrările neefectuate (montarea parchetului melaminat, mobilier, veşminte, obiecte de cult, icoane, pictură, pavaj vibropresat, garduri împrejmuitoare, lumânărar, placări cu gresie), făcând, totodată, demersuri la autorităţile locale pentru obţinerea avizelor necesare funcţionării unui cimitir parohial pe terenul donat de un bun credincios din oraşul Liteni.

Credincioşii s-au pregătit intens pentru marele eveniment care marca încununarea muncii lor, adică sfinţirea Bisericii din satul lor.

În ziua de 15 octombrie 2011, credincioşii s-au adunat cu mic, cu mare, aşteptându-l pe Înaltpreasfinţitul Pimen cu flori, fiind îmbrăcaţi în straie populare pentru solemnitatea sfinţirii Bisericii.

Înainte de sfinţire, am fost ajutat de Primăria Oraşului Liteni cu o scenă metalică portabilă, care a fost montată în curtea Bisericii pentru a se săvârşi slujba de sfinţire, fapt binevenit, deoarece soborul condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, a însumat 28 de preoţi şi doi diaconi.

La finalul slujbei, credincioşii prezenţi au trecut prin sfântul Altar, iar la ieşirea din curtea Bisericii au primit câte un pachet cu mâncare şi câte un pahar cu vin.

La acest eveniment unic din viaţa credincioşilor parohiei Vercicani au participat oficialităţile locale, în frunte cu domnul Tomiţă Onisii, primarul oraşului Liteni, cărora, atât ÎPS Pimen, cât şi subsemnatul, le-a mulţumit pentru implicarea activă la construcţia Bisericii, precum şi pentru colaborarea cu preotul lor.

Atât domnului Primar, cât şi unor credincioşi donatori, Înaltpreasfinţitul Pimen le-a acordat Distincţii de Vrednicie, iar scriitorului acestor rânduri i s-a conferit rangul de iconom stavrofor.

La final, am mulţumit Înaltpreasfinţitului Pimen pentru efortul de a fi prezent în mijlocul credincioşilor din Vercicani, pentru gradul oferit, precum şi credincioşilor prezenţi în această localitate istorică. După rânduială, i-am invitat pe cei prezenţi la o agapă frăţească, pregătită în oraşul Liteni, motivul locaţiei fiind lipsa casei praznicale.

De atunci, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul parohiei Vercicani, mulţi credincioşi se adună la Biserica parohială, unde se roagă atât pentru cei vii, cât şi pentru cei adormiţi.

Majoritatea credincioşilor din sat se pregătesc intens pentru această sărbătoare, atât prin participarea la slujbă, cât şi prin pregătirea unei mese creştine oferite credincioşilor din alte localităţi.

În anii trecuţi, de sărbătoarea Sfântului Ilie, credincioşii erau invitaţi la o agapă creştină în curtea unui enoriaş.

S-a iniţiat o tradiţie ca în ziua de 20 iulie, Sfânta Liturghie să fie săvârşită de un sobor de preoţi, însemnând un buchet de rugăciuni către ocrotitorul satului pentru ploi mănoase, liniştite şi pentru vremuri îmbelşugate.

Credincioşii s-au gândit şi la construirea unei case sociale, prevăzută cu spaţiu de locuit şi birou pentru activitatea părintelui paroh.

Casa socială înseamnă un spaţiu adecvat şi dotat cu toate cele necesare, conform normelor europene, pentru mesele creştine prilejuite de diferitele sărbători, lucrările începând în anul 2015, ajungându-se în prezent la un procent de 80%, construcţia fiind mult mai greu de finalizat, în condiţiile în care situaţia materială a credincioşilor este tot mai grea.

Cu ajutorul bunului Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Prooroc Ilie, nădăjduim să finalizăm această nouă provocare de a ajunge la terminarea lucrărilor şi la sfinţirea edificiului social.

Pr. VASILE PINTILIE 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: