Rolul femeilor din România în Primul Război Mondial, într-o expoziţie la Veneţia

Expoziţia fotodocumentară „Femeile de pe front (1916 – 1918). Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri”, despre rolul femeilor din România în timpul conflictului mondial, a fost deschisă ieri, la Veneţia.

Participarea femeilor din România la efortul de război din timpul primei conflagraţii mondiale este subiectul expoziţiei pregătite de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Arhivele Naţionale ale României, de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi Cultural Flow Zone.

La inaugurare au fost invitaţi să ia cuvântul Flavio Gregori, din partea Universităţii Ca’ Foscari, Cristian Luca, din partea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României, Şerban Marin, din partea Arhivelor Naţionale ale României.

Cornel Ilie şi Monica Negru, de la Arhivele Naţionale ale României, în calitate de curatori ai evenimentului, au documentat contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front şi în spatele liniilor, ca asistente şi infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie şi ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război.

„Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii Române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat – adevărate excepţii în epocă – infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice” arată organizatorii.

Expoziţia este deschisă publicului până pe 19 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: