Protopopiatul Suceava

În prag de sărbătoare

Din clipa în care m-am hotărât să-mi închin viaţa întru slujirea Domnului, în sufletul meu a încolţit gândul că, atunci când îmi va fi îngăduit, voi construi o biserică.

Permanent au răsunat în sufletul meu, ca un ecou, cuvintele Psalmistului: „Nu voi da tâmplelor mele odihnă şi nici genelor mele dormitare până în ziua în care voi construi locaş Domnului” (Psalmi 131, 4-6).

Am meditat profund asupra acestor cuvinte inspirate de sus şi am ajuns la concluzia că pentru un preot nimic nu este mai important decât înveşnicirea prezenţei lui Dumnezeu în sufletele enoriaşilor şi, implicit, comuniunea acestora în locaşul de închinare.

Călăuzit în nobila lucrare preoţească de harul Sfântului Duh, în momentul în care ÎPS Pimen m-a învestit în misiunea de a ridica în Sfântu Ilie o biserică, n-am şovăit, ci, dimpotrivă, m-am înarmat în vederea înlăturării forţelor răului, care nu doreau înfăptuirea acestei izbânzi.

În urma sistematizării municipiului Suceava, a apărut noua aşezare Sfântu Ilie Nou, com. Şcheia, ca prelungire a satului Sfântu Ilie Vechi, vatră ştefaniană. Dintru început s-a pus problema ca din planul de sistematizare să facă parte şi amplasarea unui locaş de cult pentru noua comunitate. Noua biserică cu hramul „Sf. Ap. Petru şi Pavel” urma să facă parte din Protopopiatul Suceava II.

Îmi amintesc că în locul numit Săsia Popii, în mijlocul unei porumbişti, o cruce masivă de stejar fusese înfiptă în 1996 cu scopul de a marca locul viitoarei biserici. Cuprins de o emoţie nepământeană şi profund impresionat de singurătatea în care se zbătea în cuie Domnul Iisus Hristos, am hotărât să nu-L părăsesc şi să-I închin un locaş sfânt, în care El să-i adune la pieptu-I iertător chiar şi pe călăii Săi.

În urma unui concurs de împrejurări, în 2003, fostul primar al comunei Şcheia, Buhac Vasile, cu acordul Consiliului Local al comunei, a donat viitoarei parohii, cu titlu de folosinţă gratuită pe durata existenţei construcţiei, suprafaţa de două hectare.

În anul 2004, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, am fost în-vestit cu misiunea de a gestiona lucrările de construire a viitoarei biserici.

Misiunea de a „scoate din pământ” biserica până la cota 0 a revenit firmei General Construct, care s-a achitat de sarcina încredinţată cu o exemplară probitate profesională. Lucrările au durat până în 2013, perioadă în care s-au evidenţiat distinsul arhitect Ghiocel Olaş, inginerii de rezistenţă Lucuşor Luca Meletie şi Constantin Airinei, doamna inginer Stela Cucu şi, nu în ultimul rând, Dorel Anton, patronul firmei Anton Construct.

Nenumăraţilor donatori de pretutindeni li s-au alăturat: Dumitru Buhac şi Domnica, Vasile Grigoraş şi Veronica, Florentin Ichim şi Maria, Nicolae Lelcu şi Lenuţa, Maria Popovici, Cristina Klein, Valeriu Iepure, Emilia şi Andrei şi Virgil Moraru şi Camelia, ctitori ai bisericii.

În istovitoarea muncă de construire a bisericii am fost ajutat şi susţinut de preoteasa Valentina Cojocar şi de copiii mei, preot Justinian-Remus, arhidiacon Sergiu-Robert şi Ana-Maria.

În anul 2013, pe 16 iunie, s-a săvârşit slujba de târnosire a bisericii de către ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Macarie, Episcop al Europei de Nord, înconjuraţi de un impresionant număr de preoţi şi diaconi şi de mii de credincioşi veniţi din toate părţile ţării.

Biserica este construită în stil ştefanian. Planul trilobat, cu turla pe naos, cu două rânduri de arce suprapuse şi dimensiunile impresionante (26x12x31) îi acordă o zvelteţe şi o prezenţă încântătoare. Sfântul locaş este construit din cărămidă presată, iar învelitoarea este din tablă zincată. Biserica urmează să fie pictată în viitor.

Până în prezent, s-a mai ridicat o casă parohială, aflată în ultimul stadiu de execuţie, şi s-a amenajat curtea, astfel ca biserica impozantă şi păstrătoare a stilului ştefanian să fie pusă în evidenţă ca un veritabil punct de reper în peisajul arhitectural al zonei.

Mulţumesc pe această cale tuturor credincioşilor care m-au ajutat în această nobilă misiune. Mulţumesc Consiliului Local al Primăriei Municipiului Suceava şi în mod personal primarului Ion Lungu şi, nu în ultimul rând, Consiliului Local al Primăriei Şcheia şi domnului primar Vasile Andriciuc pentru sprijinul financiar consistent primit în 2017 şi 2018.

Pe 29 iunie, întreaga parohie serbează pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sfântului locaş. Sfântul Petru este verhovnicul, zelosul şi acela care lua cuvântul în locul celorlalţi apostoli, iar Sfântul Pavel este Apostolul neamurilor, care a devenit alesul lui Dumnezeu pentru propovăduirea Evangheliei după convertirea minunată de pe drumul Damascului. Amândoi au suferit moarte martirică la Roma, la data de 29 iunie, anul 67. Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Pavel a fost decapitat. Pentru vrednicia lor şi sfinţenia vieţii, Biserica le-a alcătuit un acatist, le-a rânduit o sărbătoare (29 iunie) şi le-a închinat o perioadă de post, în care creştinii îşi arată dragostea şi evlavia pentru ei.

Cu prilejul acestui minunat moment din viaţa parohiei noastre, invit pe toţi cei care vor să fie în comuniune de iubire şi de rugăciune cu noi să participe la Sfânta Liturghie şi apoi la agapa frăţescă.

Dumnezeu să ne binecuvinteze şi să ne aibă în paza Sa!

Pr. ARISTARCH COJOCAR, paroh al Parohiei „Sfinţii Petru şi Pavel”, sat Sfântu Ilie, com. Şcheia

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: