Premieră la Spitalul Judeţean Suceava: 

Prima procedură regenerativă de injectare a plasmei îmbogăţite în trombocite, realizată demonstrativ

Prima procedură de injectare a plasmei îmbogăţite în trombocite  (PRP) s-a realizat demonstrativ, miercuri, în premieră, la SJU Suceava, în cazul unui pacient în vârstă de 46 de ani, cu o afecţiune ortopedică, prin utilizarea sistemului Angel PRP.

Managerul SJU Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că unitatea spitalicească suceveană a ajuns la nivelul în care dotarea corespunde „oricăror feluri de pretenţii”, iar de mai mult timp conducerea spitalului şi-a propus abordarea înaltei performanţe şi a unor proceduri şi intervenţii în premieră la Suceava „acolo unde există voinţă, putinţă şi calificare”.

El a amintit că de câţiva ani la SJU Suceava se organizează un workshop dedicat tratamentului piciorului diabetic, manifestare ştiinţifică ce a căpătat deja rezonanţă naţională, domeniu în care Suceava s-a consacrat din punct de vedere al performanţei, iar recent, tot aici, s-a organizat şi primul workshop în domeniul chirurgiei epilepsiei, urmat de o intervenţie neurochirurgicală în premieră, care a fost posibilă datorită  resursei umane specializate a spitalului, dar şi a dotării corespunzătoare.

„Viziunea noastră, aşa cum este prevăzută în planul de management, este de a multiplica pe cât posibil specialităţile care să abordeze înalta performanţă” a spus Rîmbu, adăugând că îi provoacă la dialog pe „cei care manifestă anumite nemulţumiri sau frustrări” şi solicită să vină cu propuneri, astfel încât şi în alte specialităţi medicale să se realizeze performanţă.

El a arătat că, în acest context, se urmăreşte introducerea, în premieră  la Suceava, a unei tehnici inovative şi moderne în regenerarea ţesuturilor cu indicaţii în multiple specialităţi medicale, în primul rând în ortopedie.

„Vorbesc de o premieră la Suceava, nu putem vorbi de premieră naţională, pentru că metoda este folosită şi în alte centre, dar noi vrem ca această procedură să o abordăm cu tehnica cea mai înaltă, la zi”, a subliniat Rîmbu.

Managerul SJU Suceava a precizat că procedura de injectare a PRP nu este decontată de CAS şi nici de spital, dar că acest serviciu medical se poate acorda la cerere, contra cost, adăugând că cheltuielile suportate de pacient, ce includ atât kitul, cât şi manopera, sunt cuprinse între 350 şi 400 de euro.

„Vreau să îi asigur pe toţi cei care vor dori să beneficieze de acest serviciu că va costa mai puţin decât deplasarea, cazarea, masa, consultaţia şi altele pe care le-ar plăti în alte spitale, ţinând cont că această calitate a intervenţiei este cel puţin asemănătoare, tehnica fiind superioară tututor celorlalte centre”, a mai spus Rîmbu.

El a menţionat că achiziţia unui astfel de sistem PRP este justificată în condiţiile în care Suceava se numără printre judeţele „fruntaşe” în privinţa numărului mare de accidente rutiere, în urma cărora victimele suferă leziuni din sfera ortopedică şi neurochirurgicală.

La rândul său, medicul-şef al Secţiei de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SJU Suceava, Răzvan Bandac, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei de presă, că injectarea de plasmă bogată în plachete PRP este un „tratament revoluţionar”, care se utilizează în vindecarea şi regenerarea ţesuturilor folosindu-se resursele interne ale fiecărui organism, iar terapia PRP (Plateletrich plasma) constă în selectarea şi reintroducerea în zona ţintă a plasmei bogate în trombocite şi citokine, celule ce conţin „cei cinci factori de creştere tisulară şi compuşi stimulatorii de regenerare şi vindecare a ţesutului afectat”.

El a spus că dacă iniţial tratamentul cu plasmă îmbogăţită cu trombocite se utiliza în medicina sportivă pentru vindecarea leziunilor osteo-tendinoase şi ligamentare şi pentru recuperarea rapidă a sportivilor de performanţă, terapia cu PRP este folosită în prezent în mai multe specialităţi medicale, dând ca exemple ortopedia, chirurgia plastică, medicina dentară, dermatologia,  diabet şi boli de nutriţie  etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: