„Micii Picasso”, 15 ani de culoare

Galeria de Artă din Suceava a fost, pe 1 iunie, neîncăpătoare. De ziua lor, ucenicii pe care artista Puşa Pîslaru îi învaţă să picteze, reuniţi în grupul „Micii Picasso”, înfiinţat acum 15 ani, au făcut cadou iubitorilor de culoare o minunată expoziţie. Vernisată în prezenţa unei asistenţe formată din părinţi, bunici, fraţi şi surori, a reunit 114 lucrări şi 100 de vitralii, realizate de 57 de tineri mânuitori ai penelului.

Şi, chiar dacă s-a declarat oarecum încurcată de faptul că e nevoită să vorbească – dat fiind că unui pictor îi stă bine cu pensula în mână şi nu cu microfonul -, Puşa Pîslaru i-a emoţionat pe cei cărora li s-a adresat, cu cuvinte rostite din inimă: „Bunica mea avea o vorbă foarte frumoasă”, a spus artista-profesor, cu ochii umezi. „Ai grijă să faci imagini cât mai frumoase, pentru că imaginile frumoase ajung în sufletul omului şi, vrând, nevrând, îl vor transforma”. De aceea şi-a îndemnat învăţăceii să creeze frumosul, să nu arunce culori la întâmplare pe foaie şi să facă astfel încât rodul creaţiei lor să ajungă la sufletul privitorului.

Totodată, a ţinut să aprecieze calitatea lucrărilor expuse, talentul micilor pictori, cu o menţiune specială pentru un artist „micuţ şi drăgălaş”, Tudor Alexe, despre a cărui pictură a afirmat că „transmite emoţie”. „Asta înseamnă har de la Dumnezeu. Avem aici, de fapt, două expoziţii: cea de pe perete, care reprezintă munca noastră de un an de zile, şi cea de pe geamuri, vitraliile, unde am dorit să schimbăm suprafaţa picturală şi să facem altceva, să ne jucăm cu liniile curbe”. Sunt lucrări în care copiii i-au pictat, în viziunea lor, pe cei şapte arhangheli, realizate într-un timp scurt, o lună, a spus Puşa Pîslaru, îndemnând copiii să se roage lor la ceas de nevoie, mai ales Arhanghelului Mihail, spre care a îndreptat şi domnia sa o rugă acum, la vreme de vernisaj.

Artista plastică Lucia Puşcaşu, în calitate şi de preşedintă a Asociaţiei „Artă şi Umanitate”, care stimulează tineri talentaţi şi merituoşi, a felicitat copiii şi pe părinţii acestora pentru că i-au îndrumat spre pictură, spre artă, „artă care îi face mai buni”, creând astfel, prin frumuseţea lucrărilor lor, o lume nouă. „Pentru mine, această expoziţie este o mare bucurie pentru că este plină de culoare, iar lucrările sunt foarte optimiste”.

 Din mâna ei au primit premii speciale pentru creativitate Sofia Ştefanache, Simina Maxim, Victoria Grădinariu, Irena Bilius, Ana Nicolae, Miriam Pelinari şi Silvia Ercse. Pentru felul în care au aşezat culoarea în lucrările lor au primit diplome Tudor Alexe, Oana Cârlan, Delia Cojocaru, Şuşu Irina, Carmen Trifina, Cezara Zaharia, Nastea Grădinaru, Teodora Vargan, Mara Ştefanache şi Ruxandra Matei. Ruxandra Cîrlan şi Odet Eliza au primit câte un premiu special, Claudia Vandaliu şi Anda Plăcintă au primit premiul III, premiul II a fost acordat Ştefanei Dida, Medeei Niţu, Sofiei Acatrinei şi Antoniei Vargan, în timp ce Maria Puşcaşu şi Eva Zaharia au primit premiul întâi.

Prezent în sală, Nicolae Moroşan, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Suceava, după ce a precizat că nu se află acolo în calitate „oficială”, ci „ca să preiau emoţiile Puşei”, a avut cuvinte frumoase pentru micii artişti, pe care i-a îndemnat să persevereze în muncă: „Vreau să vă spun că diplomele şi cadourile pe care le-aţi primit astăzi au o mult mai mică importanţă decât ceea ce ne-aţi oferit voi aici, astăzi. La ceas de bilanţ, evenimentul de astăzi se va constitui într-unul dintre cele mai importante evenimente desfăşurate în acest an expoziţional şi pentru asta vreau să vă felicit”.

Ana Creangă, răsplătită cu aplauze binemeritate, a cântat asistenţei cu chitara şi cu vocea, iar micii artişti au fost recompensaţi cu cadouri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: