Aplauzzoro

Aplauzele sunt un semn de vie aprobare şi admiraţie. Aplauzele în picioare sunt deja un omagiu pentru extraordinar, pentru excepţional, orice formă ar lua acesta. Sau aşa era…

În ultima vreme constat tot mai des, şi nu cu puţină uimire, că spectatorii, şi nu mă refer (doar) la publicul sucevean, şi-au format o rutină din a aplauda în picioare la fiecare spectacol.

Indiferent dacă pe toată durata spectacolului şi-a verificat telefonul, a trimis mesaje, a aţipit, ba a şi sforăit sănătos de să răsune sala, la sfârşit se ridică în picioare şi aplaudă cu o îndârjire menită, cred, să-i şteargă abaterile de la normele de conduită şi să-l arate drept un mare iubitor de cultură, de artă, de frumos (că doar a fost acolo).

Chiar dacă din punct de vedere psihologic şi sociologic se pot identifica originile şi cauzele din spatele acestui fenomen, rezultatul este o ducere în derizoriu a gestului în sine.

Circulă pe internet o caricatură, semnată George Roşu, reprezentând un personaj – o palmă cu banderola specifică lui Zorro mascându-i ochii şi care are ca descriere „Se răzbună şi te pălmuieşte când aplauzi în picioare la spectacole de c…..”. M-am amuzat, m-am simţit răzbunată prin simplul fapt că cineva i-a dat viaţă. De când i-am descoperit existenţa m-am simţit eliberată. Nu mai simt nevoia să pălmuiesc sala care aplaudă în picioare fără motiv, dacă îmi imaginez câtă treabă ar avea Aplauzorro să mă răzbune, pălmuind sute de doamne şi domni spectatori.

Actorul se hrăneşte cu energia sălii, cu emoţiile pe care le provoacă şi, în mod evident, şi cu aplauzele pe care le primeşte. Aplauzele în picioare ar trebui să fie/să redevină un elogiu absolut şi nu un gest reflex şi de rutină.

În poveşti, când un Făt-Frumos salvează puii vreunei păsări măiastre de la un mare pericol, mama, plesnindu-i inima de bucurie, îl înghite şi apoi îl scuipă mai frumos decât era. Dacă vă vine să-i mâncaţi de drag (n-o faceţi!) ridicaţi-vă şi aplaudaţi-i în picioare, duceţi-le flori (dacă nu se ridică la nivelul aşteptărilor voastre le puteţi lua acasă), cumpăraţi bilete la teatru, iar data viitoare mai aduceţi un prieten. Se vor bucura. Şi nu uitaţi, Aplauzorro veghează.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: