28 de edituri şi case editoriale, la Salonul Internaţional de Carte Alma Mater Librorum de la USV

La Universitatea „Ştefan cel Mare” se desfăşoară în zilele de 3 şi 4 mai a.c. cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum. La eveniment participă 28 de edituri şi case editoriale de prestigiu din România, Republica Moldova şi Ucraina, cu standuri de carte, lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu autori, dialoguri cu studenţii şi profesorii suceveni. Totodată, cea de-a V-a ediţie a manifestării marchează, printr-o serie de evenimente speciale, Centenarul Marii Uniri 1918-2018.

Salonul Internaţional de Carte Alma Mater Librorum a fost deschis ieri dimineaţă, în holul central din corpul A al USV, în prezenţa prof. univ. dr. Andrei Marga şi a scriitorului-jurnalist Stelian Tănase. La eveniment au participat oficialităţi locale, scriitori, jurnalişti, profesori universitari şi studenţi.

În deschiderea Salonului, coordonatorul Bibliotecii USV, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că evenimentul a fost iniţiat în urmă cu 5 ani de rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, şi actualul ministru al Educaţiei, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care au spus la acea vreme că universitatea suceveană trebuie să găzduiască un salon de carte.

„Pentru ca el să poată avea loc, era nevoie de o echipă puternică care să preia organizarea şi să contureze profilul acestui salon de carte. Această echipă s-a regăsit în universitatea noastră în cadrul bibliotecii academice, o bibliotecă puternică, cu un colectiv recunoscut, care a organizat numeroase asemenea întruniri naţionale şi internaţionale” a spus prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a mai arătat că cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava. Totodată, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a mulţumit celor 28 de edituri pentru participarea la această ediţie a Salonului, explicând că pe parcursul celor două zile publicul sucevean este aşeptat la lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu autori, dialoguri cu studenţii şi profesorii suceveni.

La rândul său, rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi iniţiator al Salonului de Carte, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a precizat că rolul acestui eveniment este de a motiva sucevenii să citească.

„Constatăm cu toţii că cititul de cărţi a scăzut semnificativ în ultimii ani şi că divertismentul ocupă mult mai mult din locul destinat educaţiei. Oricât am încerca în cadru formal să facem acest lucru, trebuie să ieşim şi să oferim alte căi de acces către informaţie tinerilor noştri. Am dezvoltat în universitate un Book Cafe, unde fiecare student poate servi un ceai, o cafea şi, în acelaşi timp, să ia din raft o carte şi să citească acolo” a spus prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.

El a precizat că universitatea suceveană a semnat şi un contract de achiziţie pentru o bază de date internaţională, care oferă acces la mai mult de jumătate dintre revistele ştiinţifice ale lumii, reviste de top, la acestea adăugându-se şi 200.000 de cărţi în format electronic.

Invitat să ia cuvântul, Mircea A. Diaconu, prorector al USV, a explicat că Bucovina e un loc în care s-a citit dintotdeauna, că în perioada interbelică se primeau cărţi şi reviste de la Paris şi  de la Viena, în acest fel Cernăuţi şi Suceava fiind conectate la marea lume europeană.

„Cu acest târg de carte nu facem decât să continuăm o tradiţie mai veche în zona noastră” a spus Mircea A. Diaconu.

La deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum au mai participat jurnalistul Sorin Avram, consilierul local şi reprezentanta Asociaţiei SEVA, Angela Zarojanu, directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi, subprefectul Silvia Boliacu şi deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

Sucevenii care vizitează cea de-a V-a ediţie a Salonului au ocazia de a achiziţiona carte şi de a beneficia de reduceri, expozanţii venind cu promoţii importante şi titluri pentru toate categoriile de vârstă. (M.T.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI