La Muzeul de Istorie din Suceava

Expoziţia „Stări”, a pictorului David Croitor

În foaierul de la etajul I al Muzeului de Istorie Suceava a fost vernisată expoziţia de pictură „Stări” a pictorului dornean David Croitor, prezentată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc.

„Arta lui David Croitor este atât de cuceritoare, de amabilă de la primul contact, iar acest lucru se datorează siguranţei tehnice şi eleganţei reprezentării, ceea ce îi facilitează transmiterea emoţiilor fără nicio ezitare. David Croitor încearcă şi un anumit tip de desfătare în faţa nenumăratelor aspecte mărunte ale vieţii de la ţară şi oraş, cu preferinţă pentru aspectele umile, pe care le reproduce printr-o observaţie ambiţioasă şi îndelungată, fără vreo tulburare sufletească.

Culorile luminoase au o frăgezime pe care şi-o păstrează şi în variaţiunea nuanţelor, iar subiectul propriu-zis e bine determinat, clar compus şi transpus pe pânză cu dibăcie. Pensula lui David spiritualizează şi alătură pată lângă pată de culoare, de tonuri diferite, care, prin alăturarea tonalităţilor de culoare, reface imaginile ce formează subiectul tabloului. Natura din opera sa este perfect sensibilă ca formă şi culoare, iar viziunea sa artistică are o particularitate aparte, unde aspectul naturii este spiritualizat, nepierzându-se în nefiinţă, în ireal.

Tablourile sale furnizează o cantitate suficientă de provocare pentru a menţine treaz interesul acelora care se opresc să le examineze. Ele au o unitate, dar în cadrul acestei unităţi au şi o dificultate stimulativă, ce are menirea de a-l implica pe privitor în căutarea unei semnificaţii pe care acesta simte că trebuie neapărat să o găsească în compoziţie” a spus Delia Ioana Leizeriuc.

Într-o luare de cuvânt în care a arătat că se pricepe a mânui nu doar penelul, ci şi vorba de duh şi cea cu haz, David Croitor a ţinut să mulţumească celor veniţi la vernisaj, despre care a apreciat că sunt „puţini şi buni”, şi în primul rând a ţinut să mulţumească „bunului Dumnezeu că mi-a dat sănătate pentru că, în ciuda aparenţelor, sunt destul de şubred. Uneori nici nu îndrăznesc să-mi fac planuri pentru săptămâna viitoare şi, iată, de vreo zece ani e tot aşa şi am peste 400 de lucrări.

Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta. Îi mulţumesc şi pentru darul pe care mi l-a dat şi, de asemenea, pentru posibilitatea de a împărţi cu dv. şi cu alţii ceea ce mi-a dat. Eu rămân cu bucuria muncii, dumneavoastră – cu bucuria privitorului”.

Pictorul a ţinut să mulţumească Deliei Ioana Leizeriuc („Nimeni n-a scris despre mine trei pagini, nici măcar Valentin Ciucă, el a scris doar două; e adevărat că le-a tradus şi în engleză”), Cristinei Iacob, Cristinei Chiriac, conducerii muzeului care i-au fost de ajutor în organizarea şi realizarea acestei expoziţii, a mulţumit doamnei Viorica Răcaru („care credea că o să devin mare fizician la vremea când am făcut primul transformator pe o potcoavă, l-am băgat în priză şi m-am ales cu două palme de la tata”). „Mulţumesc că aţi venit la împărţirea bucuriei, luaţi şi daţi mai departe” şi-a încheiat el intervenţia, punctată de zâmbetele şi râsetele asistenţei.

Întrebat despre un portret care a atras multe priviri, David Croitor mi-a răspuns, în acelaşi ton plin de umor: „Eram într-o tabără de creaţie la Târgu Mureş. Majoritatea picta înăuntru, dar eu şi doi pictori din Bucureşti am vrut să pictăm peisaje. Ne-am urcat în maşini şi am nimerit într-un sat de gabori, cum li se spune pe acolo. Întâi a apărut unul care s-a plâns că are nevasta în spital şi căruia i-am dat, repede, zece lei, apoi au început să apară copiii. Printre ei, şi fetiţa asta, de vreo 11 ani, foarte frumuşică şi foarte cuminte. Am stat de vorbă, i-am făcut nişte fotografii şi mi-am spus ca o s-o pictez când va veni momentul. Şi am pictat-o. Avea pe sub unghii glod, în tablou l-am lăsat acolo, să nu-i iau ce e al ei”.

 Expoziţia pictorului David Croitor va putea fi văzută până pe 30 aprilie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: