Mulţumiri…

Deşi cu o întârziere de aproape o lună de zile, am găsit de cuviinţă să povestesc despre o situaţie „anormală” de normalitate.

Sfârşit de februarie cu ger aspru şi cu alaiul său de răceli, gripe, viroze. Mi s-a dat şi mie importanţă şi am fost adusă în situaţia de a apela la 112 – Ambulanţa.

În scurt timp după apel, a sosit un echipaj compus dintr-un cadru medical mediu (bănuiesc) şi şoferul maşinii.

După ce asistenta şi-a deschis trusa medicală şi m-a examinat atât cât a fost cu putinţă în condiţiile date, a fost de părere că ar fi mai bine să merg la spital. Şi-a strâns trusa, mi-a spus că mă aşteaptă la maşină şi a coborât.

Şoferul maşinii, văzând că sunt speriată, cu o voce calmă, liniştitoare, mi-a spus să închid uşa de la intrarea în apartament, să mă pregătesc în timp ce el va sta pe coridor şi, în cazul în care mi s-ar face rău, să-l atenţionez în vreun fel şi el mă va ajuta. N-a fost nevoie de intervenţia lui.

Gata de plecare, pe scara blocului, mi-a oferit braţul său sigur pe care să mă sprijin. Până la maşină mi-a adresat tot timpul vorbe de îmbărbătare şi de liniştire. Parcă ar fi fost copilul meu, aşa era de grijuliu şi atent.

Ajunşi la spital (ştie oricine că numai la auzul numelui simţi cum fiori reci ţi se strecoară pe şira spinării, dar şi să mai ai de-a face cu el…), asistenta şi-a văzut de treburile ei la recepţie iar şoferul a chemat un tânăr infirmier, Ştefănel, să vină în ajutorul meu cu un cărucior. Astfel instalată mi-am făcut intrarea în incintă, simţindu-mă puţin jenată pentru că nu era cazul de cărucior, eu putând merge şi singură.

În cele câteva minute cât am aşteptat până s-au făcut nişte formalităţi, şoferul ambulanţei a stat lângă mine, apoi m-a încredinţat lui Ştefănel să mă conducă mai departe. Cu aceeaşi voce caldă, mi-a urat sănătate multă, să nu mai am nevoie de ajutorul ambulanţei şi cu figura sa liniştitoare a plecat să-şi vadă de treburile lui, să mai aducă la spital alţi oameni în nevoie.

Medicul de gardă m-a examinat cu atenţie, mi-a recomandat ce era de recomandat şi puteam pleca de acum acasă. Totul nu a durat mai mult de o oră, pentru că, norocul meu, mai erau doar două persoane care aşteptau, cu alte probleme. Am auzit că, de obicei, la Urgenţe e foarte mare aglomeraţie şi se stă cu orele.

Ştefănel – la datorie: mi-a chemat un taximetru şi m-a condus la maşină.

M-am tot gândit de ce m-oi fi bucurat de atâta atenţie din partea şoferului ambulanţei: m-o fi confundat cu cineva cunoscut lui, ne-om fi întâlnit şi ne-om fi cunoscut în vreo împrejurare şi eu nu-mi aduc aminte sau aşa se comportă el, conform fişei postului, dar mai ales conform conştiinţei lui?! Înclin să cred că trebuie să mă opresc asupra ultimei variante, aşa că felicitări părinţilor care l-au educat şi BRAVO lui că ştie să fie OM, ştie cum să se comporte cu cineva aflat în suferinţă. Chiar dacă nu este decât şoferul ambulanţei, el reprezintă primul contact cu atmosfera de spital şi, pentru mine, a contat foarte mult felul lui blând şi liniştitor de a mă introduce în această atmosferă deloc plăcută. Îmi pare tare rău că nu i-am aflat numele, dar încerc astfel să îi mulţumesc pentru comportamentul său care pare anormal într-o lume atât de agitată, atât de grăbită spre nu ştiu unde.

Eu cred (nu-mi permit să dau sfaturi cuiva) că aşa este firesc, normal, ca tot personalul unui spital să aibă răbdare, înţelegere faţă de cei ce apelează la serviciile instituţiei, pentru că nu o fac de plăcere. În fiecare pacient să vadă pe părintele său, fratele sau cineva drag, apropiat.

Dar pentru că, după ştiinţa mea, lucrurile nu stau chiar aşa, uite cum un fapt normal apare ca ceva ieşit din comun. Păcat!

ELENA LAURA BUSUIOC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: