I-aş zice Aleea Ion Maftei

 Strada Hălăuceanu din Câmpulung Moldovenesc, paralelă cu strada principală, devine din ce în ce mai frumoasă. Este firească grija edililor, pentru că strada trece prin faţa Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” şi în acelaşi timp duce spre Primărie.

Pe spaţiile verzi amenajate cu gust şi în specificul locului au apărut aici câteva statui de dimensiuni spre monumental. Acestea sunt şi vor fi în primul rând opera sculptorului Ion Maftei, care, după ce-şi va încheia proiectul cu alte statui, inspirate din tradiţii populare, lucrări comandate de Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, ar merita poate să dea numele său „aleii” populate cu aceste opere de artă.

Acesta a realizat mai întâi, cu cheltuiala soţilor Vasile şi Otilia Sfarghiu, sculptura în piatră a legendarului întemeietor al Câmpulungului Moldovenesc, Niţucă Hălăuceanu, operă care deschide ceea ce eu aş numi o alee.

Următoarele statui, „Fereastră moldavă” şi, respectiv, „Cântec” sunt creaţiile lui Vasile Soponariu şi Ion Maftei la prima ediţie a Simpozionului de sculptură pe Rarău, desfăşurată vara trecută la Câmpulung Moldovenesc.

Stabilit în oraşul nostru ca profesor de arte plastice la Clubul copiilor (Casa pionierilor) încă din anul 1976, Ion Maftei a devenit nu numai pentru câmpulungeni un valoros şi activ participant la viaţa spirituală a localităţii, dar prin creaţiile sale ne-a reprezentat cu cinste atât în ţară, cât şi în străinătate.

Mai întâi, artistul şi-a lăsat amprenta în peste 30 de tabere (simpozioane de sculptură) la care a participat: în Danemarca, Belgia, Italia, Spania, Franţa, Israel, Grecia, Argentina, Costa Rica ş.a.

A organizat multe expoziţii personale sau împreună cu alţi artişti cunoscuţi, în ţară şi peste hotare, cele mai multe în Iaşi, unde a absolvit Facultatea de Arte Plastice.

Lucrările sale s-au bucurat de atenţia vizitatorilor şi în expoziţiile deschise la Bucureşti, Braşov, Suceava, Bacău şi, bineînţeles, în localitatea în care trăieşte de atâţia ani, Câmpulungul Moldovenesc, care l-a declarat cetăţean de onoare.

În Franţa, la Nancy, Epinal, Vittel, Saint Tropez, în Belgia, în Finlanda, unde fiica sa, Ioana, este un arhitect apreciat, în Republica Moldova şi în alte locuri (în instituţii sau colecţii particulare), se găsesc lucrări ale acestuia.

Câmpulungenii, ca şi vizitatorii din alte părţi, pot admira la Muzeul „Arta lemnului” un ingenios joc de şah, cu figuri de dimensiuni mari, realizat de acest artist. Muzeul pune la dispoziţia vizitatorului, alături de lucrările de sculptură realizate de Ion Pâşlea, Ion Sârghie şi de alţi dascăli sau elevi ai Şcolii de Arte şi Meserii ce a funcţionat aici, şi câteva din sculpturile în lemn ale lui Ion Maftei.

La întretăierea străzilor ce duc spre Valea Seacă şi cartierul Bodea, trecătorii se opresc cu admiraţie în faţa sculpturii „Fântâna Varvarei”, inspirată dintr-o legendă populară locală, lucrare realizată prin sprijinul financiar al familiei Floarea şi Viorel Totoescu.

L-am întrebat pe Ion Maftei dacă moşteneşte talentul de cioplitor în piatră sau lemn de la cineva din familie.

Mi-a răspuns printr-un aforism al marelui Brâncuşi: „Să gândeşti ca un zeu, să conduci ca un rege şi să munceşti ca un sclav”.

Ion Maftei, folosindu-şi abilităţile în mânuirea uneltelor specifice, studiind temeinic arta sculpturii, s-a perfecţionat, s-a desăvârşit tot mai mult prin muncă şi iar muncă, cum spune el, desigur, spunem noi, la aceasta contribuind harul, inspiraţia creativă cu care a fost dăruit.

Ion Maftei va rămâne un nume de cinste nu numai în analele Câmpulungului, ci şi ale spaţiului moldav şi poate între artiştii de gen din ţară, care ne-au dus faima şi peste hotare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: