Slavă lui Dumnezeu şi celor mai frumoase nume de suceveni care s-au jertfit pentru libertatea noastră

>În ziua de 9 martie 2018, în Biserica „Naşterii Maicii Domnului” din Suceava, cunoscută nouă drept Biserica Martirilor „In Memoriam”, a rămas, din păcate, prea mult spaţiu neocupat cu suflete de români creştini…

 Grăbiţi prin viaţă şi împovăraţi de greutăţile cotidiene, cei mai mulţi dintre noi, sucevenii, nu reuşim să ne aplecăm cu suficientă atenţie, cu trăiri şi simţăminte depline, la semnificaţia românească a anumitor zile din calendar.

Din conţinutul comunicatelor transmise lapidar de unele posturi de radio şi televiziune, redescoperim, de fiecare dată după eveniment, că, în fiecare an, în ziua de 9 Martie, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Suceava şi câţiva preafrumoşi şi preacredincioşi cetăţeni ai acestui oraş (din ce în ce mai puţini din păcate) au adus slavă lui Dumnezeu şi celor mai frumoase nume de români suceveni care s-au jertfit pentru libertatea noastră.

Cei care au avut privilegiul să fie prezenţi anul acesta în preajma preotului paroh Viorel Ioan Vârlan şi a celorlalţi preoţi care l-au asistat la impresionanta slujbă de pomenire a eroilor suceveni care s-au jertfit şi au murit în închisorile comuniste au asistat, în fapt, la o veritabilă oră de istorie naţională, închinată memoriei sfinţilor luptători români suceveni pentru libertate.

Cu toate că nu este impresionantă prin mărime, în ziua de 9 martie 2018, în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a rămas, din păcate, prea mult spaţiu neocupat cu suflete de români creştini.

Ce-ar fi fost dacă cei care şlefuiesc conştiinţele tinerilor români i-ar îndruma pe elevii şi studenţii suceveni să participe, o dată pe an, la o oră de istorie a luptei anticomuniste din România, în spaţiile celui mai performant „laborator” din oraş: Biserica „Naşterea Maicii Domnului” şi platoul pe care este amplasată troiţa închinată celor care au suferit în temniţele şi lagărele comuniste în perioada anilor 1944-1989?…

Am aflat de la supravieţuitorii care au rezistat prigoanei şi de la urmaşii şi urmaşele luptătorilor anticomunişti că, asemenea celor 40 de mucenici din Sevastia, la aproape 630 ani distanţă, peste 1000 de suceveni au avut o soartă similară.

Asemenea înaintaşilor lor în credinţă, cei 40 de mucenici creştini care au refuzat să se închine idolilor, martirii suceveni cinstiţi şi comemoraţi pe 9 martie la Suceava, nu au făcut pact cu diavolii roşii, străini conştiinţei strămoşeşti româneşti, nu au renunţat la idealurile lor şi nu si-au abătut calea de la tradiţie şi de la adevărata credinţă. Preţul plătit de cei mai mulţi dintre ei îl cunoaştem prea bine: asasinarea lor, îngroparea fără preot, fără nume şi fără cruce.

Aşadar, pe lângă profunda semnificaţie creştină a zilei de 9 martie, înscrisă în calendarele noastre cu cruce neagră, să dedicăm acestei zile o nouă dimensiune şi să o înscriem în conştiinţa şi în sufletele noastre de români cu o sinceră şi profundă cruce tricoloră, însângerată pentru credinţă, neam şi patrie.

Dumnezeu să-i odihnească şi să-i primească în marea oaste a sfinţilor pe eroii acestui neam pe care i-am comemorat astăzi!

(Au consemnat pentru dumneavoastră următorii martori de suflet la eveniment: CONSTANTIN CRĂCIUN, DUMITRU DAVIDEL şi NELU ALDEA de la Filiala Suceava “Plăieşii” şi Subfiliala Fălticeni a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria) 

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: