Polonezii din Bucovina, oaspeţi ai cuplului prezidenţial al Republicii Polone

Pe 6 martie a.c., la invitaţia Cancelariei Preşedintelui Republicii Polone, un grup de douăzeci de tineri, membri ai ansamblului de cântece şi dansuri poloneze „Solonczanka”, împreună cu preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, şi doamna deputat Victoria Longher, a participat la Bilanţul celei de-a II a ediţii a Activităţilor de Sprijinire a Polonezilor din Est sub patronatul Cuplului Prezidenţial.

Aici, în timpul ceremoniei festive, membrii ansamblului „Solonczanka” au prezentat un dans tradiţional specific polonezilor din Bucovina, alături de alte grupuri invitate din Ucraina şi Republica Moldova.

„Aş dori ca polonezii din întreaga lume să trăiască un secol de independenţă. Copiii ies pe scenă şi vorbesc frumos în poloneză, cântă în poloneză, prezintă dansuri care fac parte din marea noastră tradiţie. Vă mulţumesc foarte mult pentru asta! Dorim să le mulţumim tuturor profesorilor polonezi, tuturor organizatorilor vieţii culturale poloneze, tuturor celor care conduc casele poloneze. Mulţumim tuturor preoţilor polonezi care lucrează în aceste zone şi care, prin intermediul slujirii lor pastorale, întăresc acest spirit, pe de o parte credinţa, tradiţia şi cultura poloneză, dar, mai presus de toate, susţin, de cele mai multe ori, spiritul polonez. Vă încurajăm din toată inima să continuaţi să faceţi acest lucru, astfel putând duce mai departe acest spirit generaţiilor următoare” a subliniat preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

„Merită să te ajuţi! Este o expresie a recunoştinţei noastre faţă de toţi cei care se ocupă de dezvoltarea educaţiei comunităţii poloneze în străinătate. Toate aceste eforturi sunt extrem de importante pentru că întăresc simţul identităţii naţionale poloneze între generaţiile care s-au născut în afara Poloniei” a menţionat Prima Doamnă Agata Kornhauser-Duda.

 Ea a reamintit că o mare parte din darurile din cadrul Acţiunii de Ajutor a Polonezilor din Est a mers către şcoli.

„Aceasta este o mărturie atât de frumoasă, faptul că noi, polonezii, ne-am risipit peste tot în lume, şi, indiferent de locul în care trăim, suntem o singură familie pentru că noi purtăm Polonia în inimile noastre. Vă mulţumesc foarte mult din nou!” a subliniat Prima Doamnă Agata Kornhauser-Duda. (CP)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: