Măsuri luate de DSP Suceava pe perioada de frig persistent

> Este vorba despre monitorizarea persoanelor care necesită dializă, a gravidelor sau a cazurilor sociale, dar şi de verificarea centrelor de permanenţă

 Autorităţile sanitare sucevene au luat mai multe măsuri pentru combaterea efectelor negative şi preîntâmpinarea unor probleme generate de condiţii meteorologice nefavorabile.

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că în această perioadă, cu condiţii meteorologice nefavorabile, autorităţile sanitare sunt în legătură permanentă cu Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava şi cu cele trei firme care asigură transportul medical al persoanelor care necesită dializă.

Zorescu a spus că se menţine legătura şi cu medicii de familie, şi cu autorităţile locale, cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari pentru a fi monitorizate cazurile sociale, dar şi gravidele aflate în ultimele două luni de sarcină.

„O parte dintre medicii de familie ne transmit corect datele privind cazurile sociale şi gravidele aflate în ultimele două luni de sarcină, şi în acest fel putem şi noi transmite aceste informaţii către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, astfel încât să se asigure monitorizarea acestor persoane” a explicat Zorescu.

Ea a menţionat că au fost transmise şi către spitalele din judeţ adrese în care se solicită să se asigure cazarea sau spitalizarea în cazurile deosebite de hipotermie sau pentru cazurile sociale.

Totodată, DSP Suceava a transmis adrese către primării, în care solicită autorităţilor locale care au angajaţi asistenţi medicali comunitari să-i dirijeze, în perioada codului portocaliu de temperaturi scăzute, către cabinetele medicilor de familie, astfel încât să se îmbunătăţească supravegherea persoanelor aflate în dificultate.

Directorul executiv al DSP Suceava a subliniat că, din datele furnizate de UPU din cadrul SJU Suceava, a observat un număr relativ mare de pacienţi care s-au prezentat în ultimele zile cu diabet zaharat decompensat, respectiv persoane de vârsta a doua şi a treia; probabil, pe de o parte, pe fondul regimului alimentar adoptat în timpul postului, iar pe de altă parte, din cauza afecţiunilor asociate, precum cele cardiovasculare, care în perioada cu temperaturi extreme pot decompensa şi afecta evoluţia diabetului.

La rândul său, bioinginer Adrian Popescu, din cadrul DSP Suceava, a declarat că în această perioadă sunt verificate toate centrele de permanenţă din judeţ, primele verificări fiind făcute în zona de munte, la Brodina, dar şi la Vicovu de Sus, urmând să fie controlate alte două astfel de centre.

El a spus că medicii din centrele de permanenţă verificate se aflau în serviciul de gardă, iar centrele dispuneau de dotările corespunzătoare pentru a face faţă unor situaţii mai deosebite.

Popescu a precizat că toate informaţiile privind gravidele, persoanele care necesită dializă, ca şi cele privind cazurile sociale din comunităţile locale sunt centralizate la DSP, în urma comunicării acestora de către asistenţii comunitari, medicii de familie, spitale, iar situaţia centralizată este înaintată ISU Suceava.

El a subliniat că în cazul pacienţilor dializaţi se poate temporiza spitalizarea cu o zi sau două până la trimiterea la domiciliu, în cazul în care se înregistrează probleme din cauza vremii nefavorabile.

Adrian Popescu a mai spus că în judeţ sunt 430 de persoane dependente de dializă, între ele fiind şi copii care efectuează dializa în centrul universitar Iaşi. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: