„Aventuri pe şase roţi”, o „uriaşă parabolă”

Ziaristul Tiberiu Avram şi-a lansat miercuri seară, la Biblioteca Bucovinei din Suceava, cea de-a IV-a carte, „Aventuri pe şase roţi” – „prima carte scrisă ca un întreg”, a precizat el, după anterioarele care au cuprins reportaje, interviuri, editoriale –, la puţină vreme după ce volumul a fost înfăţişat publicului la Gura Humorului, acolo unde, de altfel, au început „aventurile” (nu doar pe roţi) povestite.

„Dincolo de relatarea unor aventuri, în carte se evidenţiază idei” – a prevenit numerosul public prefaţatorul volumului, scriitorul Ion Drăguşanul, invitându-l să decodifice demersul autorului în sensul unei „uriaşe parabole”, vizând „descoperirea locului în lume” al celui care povesteşte, dar nu numai al său. Ion Drăguşanul ne-a indicat în context şi alte „aventuri”, cu referinţe la zămislirea textului şi a cărţii înseşi.

La rândul său, autorul a mărturisit printre altele că acest „tablou al unor ani” (dinainte de 1990) a fost tastat până la capăt datorită imboldului venit de la fiica sa, Clara Demetra – aflată în public, în al treilea rând, alături de mamă, Dinuţa Avram –, tatăl mulţumindu-i drei Clara Avram, „pentru prima dată”, pentru reuşita numită „Aventuri pe şase roţi”. „Aceasta îmi este cea mai dragă carte”, avea să declare autorul.

La întâlnirea cu Tiberiu Avram, redactorul-şef al cotidianului „Monitorul de Suceava”, şi cu cel mai recent volum al său, au venit şi persoane care, altfel, nu prea sunt de văzut la o lansare de carte (dar poate că nici invitate nu-s!). Dintre ele, după deschiderea evenimentului, realizată de managerul Bibliotecii Bucovinei, Gheorghe-Gabriel Cărăbuş, au salutat autorul şi cartea prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Ion Lungu (a fost de faţă şi viceprimarul Lucian Harşovschi), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Viorel Seredenciuc (potrivit căruia şi preşedintele CJ Gheorghe Flutur ar fi venit dacă n-ar fi fost în judeţ cu o delegaţie din Germania). De asemenea, a vorbit Dan Lefter, unul dintre eroii cărţii, despre care am aflat că a fost, la Gura Humorului, „primul partener de joacă” al povestitorului. Printre alţii, în public, s-au mai aflat consilieri judeţeni şi locali, reprezentanţi ai unor instituţii, fostul ministru al Educaţiei originar din Suceava Cristian Adomniţei, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, directorul Bibliotecii USV, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Carmen Veronica Steiciuc, nu în cele din urmă colegi de redacţie şi de breaslă ai autorului. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: