După creşterea tarifului la transport

Datoriile către Thermonet, prestatorul serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură, ajung la un milion de euro

> Ion Lungu, primarul Sucevei, a făcut apel la suceveni să-şi achite facturile, mai ales că meteorologii anunţă o perioadă cu temperaturi foarte scăzute

> „Nu ţin pe nimeni forţat la sistemul centralizat, dar cei care rămân trebuie să-şi plătească contravaloarea serviciilor” a evidenţiat Ion Lungu

 Datoriile sucevenilor către prestatorul serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic încep să se acumuleze. În cauză este Thermonet, care, la finele lui 2015, a preluat această activitate de la Termica Suceava, firmă a municipiului Suceava care intrat în faliment, inclusiv ca urmare a debitelor de peste 20 de milioane de lei adunate la populaţie. Primarul Ion Lungu a făcut cunoscut ieri că, pentru Suceava, se anunţă o perioadă de zile şi nopţi cu ger, solicitând locuitorilor municipiului să-şi onoreze obligaţiile în schimbul utilităţilor de care beneficiază.

„Fac apel la sucevenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să-şi achite facturile, mai ales că se anunţă o perioadă geroasă” a pus în vedere şeful executivului sucevean.

Potrivit lui Ion Lungu, datoriile consumatorilor casnici către operatorul de alimentare cu căldură şi apă caldă sunt de 4,27 de milioane lei, echivalentul a aproape un milion de euro. Edilul-şef reliefează că, de la bugetul local, către Thermonet, a fost achitată în avans suma de 1,5 milioane de lei, făcându-se eforturi pentru plata la zi a facturilor emise pe adresa unităţilor de învăţământ preuniversitar din finanţarea Primăriei.

„Fac apel să se plătească aceste restanţe. Eu, ca primar, nu ţin pe nimeni forţat la sistemul centralizat, dar cei care rămân trebuie să plătească contravaloarea serviciilor. Trebuie să asigurăm lichidităţi pentru Thermonet, astfel încât să ieşim din această iarnă şi să facem o strategie pentru perioada următoare” a evidenţiat Ion Lungu.

Reamintim că, anul trecut, printr-o hotărâre, Consiliul Local a aprobat creşterea tarifului pentru populaţie de la 178 de lei la 240 de lei pe gigacalorie. Astfel, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat plătesc 75% din factura totală la energia termică, diferenţa de 25% fiind acoperită din bugetul local.

În 15 octombrie 2015, Thermonet Suceava, având ca acţionari, la acea dată, pe Adrem Invest Bucureşti şi Elsaco Botoşani, a preluat în concesiune sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic din Suceava. Aceasta după ce, la negocieri, Thermonet s-a detaşat cu 312,68 de puncte în faţa Transagent, firmă a autorităţilor locale, care a acumulat doar 283,10 puncte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: