Pe scurt

Sunt unii care zic că această anecdotă nu-i… banc, ci o istorisire a unei întâmplări reale din Primul Război, cel care ne-a adus Unirea. Alţii zic însă că-i plăsmuire mai nouă, anume făcută ca să… Ca să ce?! S-au purtat cele grele lupte la Mărăşeşti? S-au purtat. Cică împrospătându-se trupele – cei din urmă fiind duşi în linia întâi şi invers –, din bătaia focului ajunse dinapoi şi un ţigan (ehe, de ce tocmai ţigan?!) care fu întrebat ce şi cum. La care el răspunse că, începând a se trage, s-a(u) pus pe burtă, cât de cât la fereală. Dar de ce n-aţi atacat?! întrebă curiosul anonim, pare-se că oricum aflat la adăpost. Păi nemţii dădeau în noi cu tunurile, va fi fost răspunsul ostaşului. Păi voi n-aveaţi tunuri? se înfipse în el, cu mai mult curaj, feritul (din partea căruia se prea poate să fi aflat şi noi toată istoria asta, astfel ţesută). Ba aveam, dar… n-aveam nemţi! ar fi răspuns cinstit fricosul până-n acea clipă scăpat cu viaţă…

Dacă recitim în fel şi chip rândurile de mai sus, chiar şi azi, putem pricepe măcar două „lucruri”: că Istoria nu-i scrisă chiar aşa cum o povestesc unii dintre cei veniţi din linia întâi (de ex., la Mărăşeşti românii au învins şi fără nemţi, şi cam fără ruşi!), nici chiar aşa cum o povestesc cei aflaţi sub arme la manutanţă, bunăoară. Ba, mai mult, că pe cântar mai vârtos trag faptele decât vorbele. Iar dacă n-ar fi fost fapte, pe urmă nici vorbe… „Tunurile ne bat chiar în vale unde suntem. Am rămas cu 20 de oameni, restul morţi şi răniţi. Pădurea s-a aprins din două părţi. Ne înăbuşe fumul. Este infern. Nu mai avem putere nervoasă de a rezista. Rog ordonaţi retragerea“ ceru, la Mărăşeşti, comandantul unei companii din Regimentul 65. Şi-atunci, gen. Eremia Grigorescu a decis: „Faceţi din piepturile voastre scutul de apărare a ţării, scut de care inamicul să se prăbuşească, să se sfărâme. Gândiţi-vă la gloria străbună, când strămoşii apărau ţara cu măciuca, dar n-au îngăduit să o calce duşmanul şi v-au lăsat-o vouă moştenire. Ei erau puţini la număr, dar mari şi năprasnici în luptă. Voi apăraţi ţara cu arma şi tunul. Arătaţi-vă demni de ei!”. Sau, pe scurt, „Pe-aici nu se trece!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: