Finala „10 pentru folclor” în comuna Baia

 Vineri, 16 februarie, de la ora 16, sala Căminului Cultural din Baia a fost arhiplină la Finala proiectului „10 pentru folclor”. Manifestarea a debutat solemn prin intonarea imnului localităţii de către elevii Şcolii „Nicolae Stoleru” din Baia. Apoi, Maria Tomescu, primarul comunei Baia, le-a urat bun venit în localitate membrilor echipei „10 pentru folclor”, cât şi numeroaselor oficialităţi care au luat parte la eveniment. Între oficialităţile prezente vineri la Baia, s-au numărat Mirela Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac, primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc, primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu, primarul comunei Dorna Arini, Ioan Moraru, primarul comunei Rădăşeni, Neculai Perju, primarul comunei Slatina, Vlăduţ Gherman, şi primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

Rând pe rând, toţi artiştii din caravana folclorului au pledat în favoarea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din comună. Pentru că la Baia s-a oprit caravana folclorului în 2018, au avut loc foarte multe momente speciale. Interpretul de muzică populară George Finiş, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava în echipa „10 pentru folclor”, a cântat alături de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava piesa „Cântecul lui Ştefan cel Mare”, pe care l-a fredonat întreaga sală. Apoi, interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean a ridicat publicul în picioare cu două piese patriotice. La fel de apreciaţi au fost şi membrii Ansamblului Folcloric „Călineştenii Ţării Maramureşului”, coordonaţi de Măriuca Verdeş, care a mulţumit organizatorilor pentru invitaţia de a participa o săptămână întreagă la acest proiect „de suflet, pe care îmi doresc din toată inima să-l văd transpus în practică şi în Maramureş” a completat tânăra interpretă de muzică populară. Trompetistul Constantin Mândrişteanu a încântat audienţa cu două piese de mare succes din repertoriul propriu, iar poliinstrumentistul Leonard Zamă a cântat alături de unul dintre cei mai buni elevi pe care îi pregăteşte, Tudorel Boloca din Pârteştii de Sus.

Prefectul judeţului Suceava Mirela Adomnicăi a urmărit „10 pentru folclor” de la Baia şi a spus : „Începând din acest an, Prefectura Judeţului Suceava este partener al proiectului «10 pentru folclor». Sunt prezente foarte multe oficialităţi, ceea ce dă o greutate şi mai mare acestui eveniment. De fiecare dată când Mihaela Bârsan va organiza un eveniment voi fi alături de ea, pentru că este foarte perseverentă şi duce cu succes la capăt ceea ce îşi propune. De fiecare dată când face un proiect, cu toţii avem de câştigat. La ediţia a IV-a, sper să trecem graniţele judeţului. Sper să fie făcut acelaşi lucru şi la Maramureş, sper să-i vedem parteneri la anul în acest proiect, care este unic până acum la nivel naţional.”

Tot începând cu acest an, proiectului i s-a alăturat şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Prezent la finală, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Mihai Dimian a spus: „Mă bucur să văd atât de mulţi spectatori la Baia. Sper ca prin prezenţa dumneavoastră numeroasă, rezultatele din acest an să fie cel puţin la nivelul celor din anii trecuţi, dacă nu şi mai bune”.

La final, a avut loc un moment special susţinut de către membrii Ansamblului Folcloric „Călineştenii Ţării Maramureşului”: aceştia au cântat o priceasnă în semn de mulţumire lui Dumnezeu pentru faptul că ediţia din acest an a proiectului „10 pentru folclor” s-a încheiat cu succes: „Nu avem cuvinte să îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru ajutor şi pentru succesul de care se bucură «10 pentru folclor», un proiect iniţiat de Mihaela Bârsan şi înfrumuseţat de oaspeţii noştri de seamă din judeţele Sibiu şi Maramureş. Vă doresc post uşor şi să nu uitaţi niciodată că pacea şi dragostea sunt mai mari decât dreptatea, cum mărturisea Sf. Siluan Athonitul, a adăugat reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în proiectul „10 pentru folclor”, părintele Iulian Florea.

Echipa „10 pentru folclor” a fost alcătuită în 2018 din interpretul de muzică populară George Finiş, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava în echipă, Loredana Ceică, inspectorul şcolar de arte, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, interpretul de muzică populară Alexandru Brădăţan, maestrul coregraf Costinel Leonte, interpretul de muzică populară Ovidiu Homorodean, poliinstrumentistul Leonard Zamă, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava Giani Leonte, interpreta de muzică populară Angelica Flutur şi părintele Iulian Florea, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Mi-am dorit foarte mult ca ediţia din acest an să fie una aparte. Prin prezenţa membrilor Ansamblului Folcloric «Călineştenii Ţării Maramureşului» şi a Măriucăi Verdeş, posibile prin sprijinul necondiţionat al prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, prezenţa hunedoreanului Ovidiu Homorodean şi a lui Grigore Gherman din nordul Bucovinei, am certitudinea că am reuşit să le predăm copiilor o lecţie de istorie despre unire, despre importanţa acesteia şi despre cât de multe putem face atunci când ne unim cu toţii forţele. Aceasta a fost mesajul pe care mi-am dorit să îl transmitem în Anul Centenarului. Vreau să îi mulţumesc din nou preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru susţinerea şi încrederea pe care le-a acordat proiectului «10 pentru folclor» , dar şi lui Sorin Filip, managerul Centrului Cultural „Bucovina”, care a mobilizat exemplar Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava: toţi invitaţii au fost acompaniaţi de către orchestră, iar trupa de balet a prezentat 10 suite coregrafice, câte una pentru fiecare localitate în parte” a spus Mihaela Bârsan, coordonatoarea proiectului „10 pentru folclor”. Cu fiecare prilej, îi voi mulţumi primei persoane care a avut curajul să pună în practică această idee, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte”.

Proiectul „10 pentru folclor” a fost organizat de către Televiziunea Regională Intermedia, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, alături de partenerii: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Instituţia Prefectului Judeţului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Asociaţia „Plai străbun”, Primăria Suceava, Primăria Rădăuţi, Primăria Broşteni, Primăria Cajvana, Primăria Dorna Arini, Primăria Arbore, Primăria Hănţeşti, Primăria Slatina şi Primăria Baia. Sponsorii din acest an au fost: Fly Music Bosanci, Casa de modă Janice, Salonul de înfrumuseţare Bellisima şi Depozitul de flori „Simfonia Florilor”. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: