Fondurile alocate pentru derularea unor programe naţionale de sănătate în judeţul nostru sunt mai mari în acest an

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că fondurile alocate pentru derularea unor programe naţionale de sănătate în judeţul Suceava sunt mai mari în 2018 faţă de anul precedent pentru majoritatea acestora.

Zorescu a spus că pentru Programul naţional de vaccinări au fost alocate în 2018 fonduri de 1,632 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestei sume urmând să fie repartizată medicilor de familie din judeţ care efectuează imunizările cuprinse în planul naţional de vaccinări.

Medicul epidemiolog a mai spus că bugetul pentru acest program este mai mare decât cel din anul trecut, când au fost alocaţi 494000 de lei.

Ea a precizat că pentru Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile au fost alocaţi în acest an 64000 de lei faţă de 50000 de lei în anul 2017, sumă ce permite efectuarea diagnosticării bolilor transmisibile prioritare precum hepatita, HIV-SIDA, scarlatina, rujeola sau bolile diareice acute, dar şi pentru intervenţiile de specialitate în eventualitatea apariţiei unor focare de boli transmisibile.

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că pentru Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV-SIDA a fost alocată suma 4,02 milioane de lei în acest an, faţă de 5,706 milioane de lei în anul 2017.

Pentru Programul naţional de control al tuberculozei au fost alocate fonduri de 438000 de lei în 2018 faţă de 169000 de lei în 2017, bugetul fiind mai mare faţă de anul precedent, dar mai mic decât în anul 2016, când s-au repartizat 487000 de lei.

Alţi 97000 de lei au fost repartizaţi pentru derularea în anul 2018 a programului naţional de screening al cancerului de col uterin, faţă de 96000 de lei, iar această sumă permite desfăşurarea în bune condiţii a activităţii programului de depistare precoce a maladiei, medicii din familie suceveni fiind invitaţi de DSP Suceava să se înscrie pentru participarea activă în cadrul acestui program.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că pentru componenta de achiziţie de lapte praf din cadrul Programului naţional de sănătate a femeii şi copilului au fost repartizaţi 295000 de lei, faţă de 204000 de lei în 2017.

„Programele naţionale de sănătate se vor derula în bune condiţii şi în acest an în judeţul Suceava, dată fiind colaborarea foarte bună a DSP Suceava cu coordonatorii acestor programe de la nivel judeţean” a mai spus Zorescu.

Reamintim că DSP Suceava a informat, în cursul lunii ianuarie 2018, printr-un comunicat de presă, că programele naţionale de sănătate derulate de DSP Suceava au fost finanţate cu aproximativ 1,4 milioane de lei în cursul anului 2017, execuţia bugetară fiind de peste 92%.

Conform comunicatului menţionat, DSP Suceava a urmărit în cursul anului trecut realizarea obiectivelor specifice stabilite prin Programele Naţionale de Sănătate Publică, fiind vizată realizarea acţiunilor de vaccinare, de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, de prevenire şi tratare a infecţiei HIV/SIDA şi a tuberculozei. Totodată, DSP Suceava a mai monitorizat factorii determinanţi din mediul de viaţă şi de muncă, respectiv de promovare a sănătăţii şi educaţiei prin sănătate.

„Programele derulate la nivelul DSP Suceava au fost finanţate cu aproximativ 1.400 000 lei, execuţia bugetară fiind de peste 92 la sută” se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată precizează că sub coordonarea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, spitalele din judeţul Suceava au derulat la rândul lor activităţi finanţate pe următoarele domenii: screening pentru depistarea cancerului de col uterin, transplant, sănătate mintală, sănătatea femeii şi a copilului.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a alocat fonduri pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral şi infarct miocardic acut şi pentru cei care au necesitat terapie intensivă.

„Spitalul Judeţean Suceava a fost principalul beneficiar al fondurilor alocate pentru derularea activităţilor menţionate anterior. La nivel de judeţ, bugetul alocat a fost de 8.111.000 lei” se menţionează în comunicat.

De menţionat este că în cadrul programului de screening pentru depistarea cancerului de col uterin derulat prin cele două reţele care funcţionează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi la Spitalul Municipal Fălticeni au fost testate anul trecut 1160 de sucevence. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: