Prefectul Mirela Adomnicăi:

Cetatea de Scaun şi oraşul Suceava au parcurs 630 de ani de istorie comună, cu vieţi diferite, dar influenţându-se reciproc

Prefectul Mirela Adomnicăi a declarat, la rândul său, că Cetatea de Scaun şi oraşul Suceava au parcurs 630 de ani de istorie comună, cu vieţi diferite, dar influenţându-se reciproc.

Prefectul a spus că la 10 februarie se sărbătoresc 630 de ani de la atestarea documentară a Cetăţii de Scaun, pentru că 18 august este ziua când este atestat oraşul.

„Faptul că şi Cetatea de Scaun, şi oraşul Suceava au fost atestate în acelaşi an pe vremea domniei lui Petru I Muşat a avut o semnificaţie deosebită de-a lungul vremii, pentru că şi cetatea, şi oraşul, de atunci şi până acum, au parcurs 630 de ani de istorie comună, cu vieţi diferite, dar influenţându-se reciproc şi având o semnificaţie deosebită asupra istoriei, de la târgul medieval până în ziua de astăzi” a spus Adomnicăi.

Ea a adăugat că mesajul său este adresat tuturor locuitorilor judeţului, pentru că Cetatea de Scaun este o valoare a întregului judeţ.

„Faptul că astăzi aniversăm 630 de ani aici, într-un complex arhitectonic renovat, demonstrează că prezentul poate rezona cu trecutul istoric şi asta datorită nouă tuturor, pentru că ne-am străduit, de-a lungul timpului, să păstrăm emblema acestui oraş” a mai declarat prefectul.

Ea a subliniat că în Cetatea de Scaun se desfăşoară un festival medieval de ani de zile, că elevi vin să înveţe istoria în cetate, ceea ce demonstrează că cetatea şi oraşul au şansa ca, mai departe, împreună, să parcurgă alţi ani de istorie comună.

Adomnicăi a precizat că prima atestare a fost a Mitropoliei Moldovei, acum 632 de ani, şi, de aceea, cu toţii, şi autorităţi, şi orice factor decizional, au obligaţia să nu uite că primul sediu al Mitropoliei Moldovei a fost la Biserica Mirăuţi şi a transmis că îşi doreşte ca şi această biserică, fost sediu al Mitropoliei Moldovei, să fie pus în valoare.

În final, Mirela Adomnicăi a apreciat că zilele de 10 februarie, când este atestată Cetatea de Scaun, şi de 18 august, când este atestat oraşul Suceava, vor trebui marcate anual.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că istoricii i-au spus că 10 februarie este data atestării Sucevei şi că, ulterior, a mai apărut opinia că oraşul este atestat în 18 august. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: