Şase şcoli cu toaleta în curte au aviz sanitar, una fiind modernizată cu fonduri ale Băncii Mondiale

 > Până în 2020 problema şcolilor cu toalete în curte se va soluţiona, consideră prefectul Mirela Adomnicăi

 Prefectul de Suceava a declarat recent, în emisiunea „Exclusiv 90 de minute”, că din cele 219 şcoli din judeţ care au fost prezentate într-o statistică a fostului ministru al Educaţiei, Liviu Pop, că au toaleta în curte, au mai rămas 200, dintre care pentru 74 sunt proiecte cu finanţare prin PNDL pentru modernizare, iar şase şcoli cu toaleta în curte au aviz sanitar de funcţionare.

Adomnicăi a spus că s-a prezentat faptul că judeţul nostru este pe locul doi la nivel naţional la numărul de şcoli cu toaleta în curte, respectiv 219, astfel că s-a interesat imediat despre această situaţie, ea aflând că din cele 219 unităţi şcolare prezentate ca având toaleta în curte au mai rămas 200, după ce 19 fie au fost fie desfiinţate, fie reabilitate din fonduri proprii ale primăriilor.

Ea a subliniat că în anul 2017, marcat de PNDL 2, punctajul cel mai mare era pentru modernizarea de şcoli şi grădiniţe, ceea ce arată că prioritatea Guvernului este să remedieze cât mai multe dintre aceste probleme.

Astfel, din cele 200 de şcoli cu toaleta în curte, 74 fac obiectul finanţărilor pe PNDL 1 şi PNDL 2, fiind vorba despre investiţii de modernizare în valoare de peste 93 de milioane de lei.

La aceste 74 de şcoli sunt arondaţi peste 7000 de elevi, iar la celelalte 126 de unităţi necuprinse în niciun proiect de finanţare sunt arondaţi aproape 6000 de elevi.

Prefectul a menţionat că doar 14 copii din grădiniţe învaţă în astfel de unităţi, fiind vorba despre locaţii aflate în special în zona de munte, unde sunt distanţe foarte mari şi unde nu există o altă variantă pentru a se comasa preşcolarii într-o altă unitate de învăţământ.

Adomnicăi a mai arătat că din cele 126 de şcoli cu toaleta în curte, şase au aviz sanitar de funcţionare.

„Una dintre cele şase este şcoala primară din Poieni Solca, care a fost reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială. Proiectul prevedea toaleta în curte – corespunzătoare, dacă a putut fi autorizată unitatea şcolară. Iar şcoala arată impecabil” a spus prefectul.

Ea a estimat că în anul 2020 problema va fi soluţionată în cea mai mare parte, precizând că nici primarul nu poate investi într-o clădire cu şase copii în învăţământul preşcolar.

Mirela Adomnicăi a mai declarat că în ceea ce priveşte PNDL 2, au fost făcute deja economii de 36 de milioane de lei, sumă ce va fi redistribuită tot în judeţ pentru proiecte neselectate şi că vor putea fi incluse unităţi şcolare în aceste proiecte; dar că primarii au în vedere ca şi din bugetul propriu să rezolve astfel de probleme.

Prefectul a anunţat că prin PNDL 2 au fost deja semnate 193 de contracte, ceea ce înseamnă 77,83%, alte şase contracte sunt evaluate, iar 49 în curs de evaluare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: