Riscul opririi instalaţiilor care livrează apă caldă şi căldură în Suceava devine iminent

> Costul producerii energiei termice este de 240 lei/Gcal, faţă de preţul de 116 lei cu cât este livrată azi

Producătorul de energie termică din municipiul Suceava a anunţat, vineri, că riscul opririi instalaţiilor care livrează apă caldă şi căldură pentru toţi clienţii din reţea devine iminent în condiţiile în care firma este într-un blocaj instituţional din cauza întârzierii cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi alocate centralei din Suceava.

Într-un comunicat de presă, compania Bioenergy Suceava SA arată că este singurul producător de energie termică şi apă caldă care alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe, plus alte 2.000 de firme şi instituţii bugetare din municipiul Suceava.

„Din motive care nu sunt imputabile companiei noastre, astăzi, 02.02.2018, suntem în faţa unui blocaj instituţional generat de întârzierea cu aproape 18 luni a alocării pachetului de certificate verzi destinat centralei de la Suceava”, se arată în comunicat.

Totodată, Bioenergy face apel la toţi factorii de decizie din cadrul administraţiei publice locale şi centrale să sprijine demersurile legale declanşate pentru depăşirea blocajului care pune în pericol confortul a zeci de mii de suceveni.

„Bionergy SA atrage atenţia tuturor factorilor de decizie că în absenţa identificării unor soluţii urgente pentru deblocarea pachetului de certificate verzi necesare funcţionării, riscul opririi instalaţiilor care livrează apă caldă şi căldură pentru toţi clienţii din reţea devine iminent”, se arată în comunicat.

Totodată, se subliniază că potenţialul blocaj va fi rezultatul sistării alimentării cu energie electrică şi gaze, precum şi a livrărilor de biomasă făcute de furnizori noştri, ceea ce va pune firma în imposibilitatea de a furniza apă caldă şi căldură până la remedierea situaţiei.

Bioenergy menţionează că anual consumă circa 150.000 tone de biomasă, a căror valoare de piaţă depăşeşte 12 milioane de euro, iar investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy exclusiv din fonduri private.

Compania produce energie termică şi apă caldă pe care le vinde firmei Thermonet SRL, distribuitor şi furnizor de energie termică pentru municipiul Suceava.

În prezent, centrala operată de Bioenergy are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW.

Conform legilor româneşti care guvernează industria, compania ar trebui să primească certificate verzi pentru energia termică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă.

„Menţionăm că preţul energiei termice livrate sucevenilor de Bionenergy este cel mai mic din România -116 lei/Gcal, dar pierderile rezultate în urma utilizării reţelelor publice de termoficare urcă costul acestui serviciu la 240 de lei/Gcal”, se subliniază în finalul comunicatului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: