Moş Crăciun a venit şi pentru cei 55 de copii din cătunul Bahna Arini

Aflat într-un loc izolat, cătunul Bahna Arini se află la o distanţă de 5 km de comuna Preuteşti. În această comunitate trăiesc 40 de familii cu foarte mulţi copii care abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Aici există o şcoală primară care funcţionează într-o clădire veche, în care învăţă 55 de copii. După ce anul trecut preoţii din Protoieria Fălticeni alături de angajaţii Ocolului Silvic „Silva Bucovina” au adus daruri şi bucurie acestor copii, anul acesta acţiunea de ajutorare a celor din Bahna Arini a fost continuată de cei doi colaboratori şi Şcoala Gimnazială din Preuteşti.

„Ţinând cont de situaţia materială precară a părinţilor şi de lipsa posibilităţilor financiare de a le oferi cadouri de Crăciun, la serbarea de sfârşit de an copiii din acest sat uitat de lume şi îndepărtat de civilizaţie au primit daruri constând în rechizite şcolare, fructe şi dulciuri, trimişii lui Moş Crăciun fiind Protoieria Fălticeni şi Ocolului Silvic Silva Bucovina” ne-a spus pr. protoiereu Adrian Dulgheriu.

În semn de mulţumire şi preţuire pentru fapta bună, copiii, împreună cu învăţătorii Brânduşa Amăgulesei, Georgeta Turnea şi Maria Loghin, au susţinut un mic program de colinde şi o scenetă.

Dl director al şcolii, prof. Nicolae Şchiopoaia, a mulţumit pe această cale părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu şi preoţilor parohi Romică Carp şi Georgian Rotar pentru că au făcut ca Moş Crăciun să ajungă şi la copiii nevoiaşi ai comunei Preuteşti.

Daruri de la Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române pentru cei aflaţi în nevoi

La nivelul Protoieriei Fălticeni funcţionează o filială a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe Române (SNOFR), preşedinte Elena Aioanei. Organizaţia are grijă de 22 de vârstnici din municipiul Fălticeni care au rămas singuri, fără copii sau nepoţi, ori au fost abandonaţi de rude. Toţi sunt bolnavi, unii fiind imobilizaţi la pat, majoritatea având condiiţii de viaţă greu de descris. Protoieria Fălticeni, alături de Ocolul Silvic „Silva Bucovina” şi membrele SNOFR, au oferit celor 22 de bătrâni daruri constând în fructe, cozonaci, dulciuri, preparate tradiţionale şi alimente neperisabile, pentru ca ei să simtă gustul, dar şi bucuria acestei mari sărbători. Acţiunea s-a desfăşurat în prezenţa pr. protoiereu Adrian Dulgheriu şi a doamnei Elena Aioanei. Pr. Adrian Dulgheriu a binecuvântat pe fiecare bătrân în parte, spunându-le că niciodată nu vor fi singuri şi că Dumnezeu îi ocroteşte şi îi ajută tot prin oameni.

 „Urmând îndemnul Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Evanghelia după Matei – «Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; bolnav am fost şi M-aţi cercetat» (Matei 25, 35-36) –, Protoieria Fălticeni a organizat mai multe acţiuni filantropice în preajma sărbătorilor de iarnă pentru persoane care întâmpină dificultăţi. Acţiunile s-au derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor şi în colaborare cu Ocolul Silvic «Silva» Bucovina, reprezentant de ing. Rareş Hrestic” ne-a spus pr. protoiereu Adrian Dulgheriu.

Daruri de la preoţii din Protoieria Fălticeni pentru bolnavi şi bătrânii de la Căminul din Bogdăneşti

Ziua de 20 decembrie va rămâne o zi specială pentru bolnavii internaţi în Spitalul Municipal Fălticeni, Secţia Boli Interne, care au primit vizita Coralei „Sfântul Ioan de la Rîşca” a Protoieriei Fălticeni. Prin cântec, preoţii au adus vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos şi au oferit daruri ce au constat în fructe, dulciuri, lactate proaspete şi cărţi de rugăciune la peste 150 de pacienţi. Acţiunea caritabilă s-a desfăşurat în baza protocolului existent între Protoieria Fălticeni şi Spitalul Municipal Fălticeni, cu ajutorul Ocolului Silvic „Silva” Bucovina.

În aceeaşi zi, preoţii şi-au îndreptat atenţia şi către bătrânii aflaţi în grija Căminului de la Mănăstirea Bogdăneşti. Corul Protoieriei Fălticeni a colindat pe cei peste 150 de bătrâni aflaţi în acest centru de îngrijire şi au împărţit pachete cu fructe, dulciuri şi cărticele de rugăciune.

„Pornind de la îndemnul «Bolnav am fost şi M-aţi cercetat», în această perioadă deosebită pentru întreaga creştinătate, preoţii din Protoieria Fălticeni nu au uitat de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital. Fiind atât de multe persoane aflate în Căminul de la Bogdăneşti, pr. Gheorghe Loghinoaia reuşeşte cu greu să le ofere un sprijin acestor bătrâni ţinând cont de multitudinea necesităţilor zilnice, pe lângă cazare şi masă. Vizita preoţilor a fost binevenită, mulţi dintre cei aflaţi în grija părintelui Loghinoaia fiind abandonaţi de familiile lor, iar la auzul colindelor, lacrimile de durere au fost înlocuite cu lacrimi de bucurie” a precizat pr. Adrian Dulgheriu.

Preoţii din Protoieria Fălticeni nu au uitat nici de părintele frate slujitor Petru Gavril plecat împreună cu două fiice şi alţi doi membri ai familiei în Împărăţia cea Veşnică, într-un tragic accident. Ei au ajut-o pe preoteasa Maria cu hăinuţe pentru cei doi copii, dar şi financiar pentru nevoile medicale şi pentru a sărbători Naşterea Domnului.

„Ne bucurăm că am avut posibilitatea să aducem zâmbete pe chipurile triste ale acestor oameni care deşi sunt încercaţi trupeşte sau în lipsuri sunt câştigaţi sufleteşte pentru că ştiu cum să îndure aceste încercări cu nădejde la Cel de Sus. Biserica a fost mereu în mijlocul celor care au nevoi, chiar şi atunci când ea însăşi a fost încercată de nevoi, dar a găsit resurse pentru toate nevoile. Suntem bucuroşi că am văzut oameni fericiţi că au primit daruri şi au ascultat frumoasele colinde cântate de fraţii mei părinţi. Mulţumim ing. Rareş Hrestic de la Ocolul Silvic Silva Bucovina pentru că ne sprijină în toate acţiunile pe care le facem. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne dea sănătate, înţelepciune, multă răbdare şi să ne învrednicească cu multă putere în Noul An pentru a putea face cât mai multe astfel de activităţi sociale şi culturale” ne-a spus preotul protopop Adrian Dulgheriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: