Primăria Suceava, solicitată de o organizaţie din Republica Moldova să denumească o stradă „27 Martie 1918”

Primăria Suceava a fost solicitată de o organizaţie din Republica Moldova ca, în cinstea Centenarului Marii Uniri, să denumească o stradă „27 Martie 2018”, pentru a fi astfel amintit faptul că primul pas în realizarea Marii Uniri a fost înfăptuit de Basarabia, care a decis prima unirea cu Ţara.

Într-un comunicat de presă, Centrul Pentru Integrare şi Dezvoltare Prut (CIDP) arată că, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri din anul 2018, se adresează primăriilor tuturor oraşelor din România să analizeze propunerea ca una dintre străzi să poarte numele „27 Martie 1918”.

CIDP menţionează că s-a adresat în mod oficial cu acest demers primăriilor marilor oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Suceava, Braşov, Alba Iulia, Constanţa.

În comunicat se subliniază că la data de 27 martie 1918, Basarabia a fost prima provincie românească care, după mai bine de 100 de ani de ocupaţie, s-a unit cu Ţara, demarând astfel procesul Marii Uniri, finalizat la 1 decembrie 1918. Prin Legea nr. 36/ 2017, ziua de 27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost declarată zi de sărbătoare naţională.

„Considerăm acest demers unul necesar şi deosebit de important pentru păstrarea amintirii unui eveniment istoric care ne-a marcat existenţa ca naţiune unită. Este important ca, în anul 2018, instituţiile publice şi societatea civilă să-şi unească forţele în vederea celebrării, la nivel naţional, a celor 100 de ani de la făurirea statului naţional unitar român” se arată în comunicat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: