Povestea jucăriilor din lemn

Jucăriile din lemn sunt cele mai vechi obiecte de joacă pentru copii, care au scopul de a îi încuraja pe cei mici să descopere lucruri noi, să fie creativi, să exploreze, să experimenteze, să îşi folosească imaginaţia şi să îi încurajeze să se joace. Sunt utilizate de copiii de toate vârstele, majoritatea având rol educativ.

Membrii cercului foto cineclub de la Palatul Copiilor Suceava au avut recent o experienţă aparte. Au avut ca invitat, pe 8 decembrie, un meşter popular din zona Rădăuţi, de la care au aflat povestea jucăriilor din lemn. Este vorba despre Doina Olenici, cea care cu răbdare şi migală prelucrează lemnul astfel încât la final să rezulte diferite forme (animale, obiecte decorative, litere, piese de puzzle ş.a.). Pasionată de ceea ce face, dar şi cu foarte mult drag de copii, Doina Olenici a făcut o demonstraţie a ceea ce înseamnă prelucrarea lemnului de la forma iniţială până la diferitele forme cu care copiii se joacă sau îşi pun imaginaţia la încercare.

Curioşi, elevii au adresat întrebări invitatei, iar mulţi dintre ei au recunoscut că au pus pentru prima dată mâna pe o astfel de jucărie. Doina Olenici le-a spus copiilor despre esenţele de lemn pe care le prelucrează (cireş, paltin, larice), fără a afecta mediul, despre uneltele şi materialele pe care le foloseşte (traforaj, şmirghel, vopsea specială), vorbindu-le totodată despre valoarea sentimentală a acestor jucării din lemn. La rândul lor, cei prezenţi au fost încântaţi să afle povestea jucăriilor din lemn şi, totodată, interesaţi de multitudinea de forme pe care mâna unui meşter o poate da unei bucăţi de lemn. Cele mai admirate au fost literele cu ajutorul cărora copiii au realizat cuvinte, de asemenea piesele de puzzle care se îmbină perfect, ca şi căiuţii din lemn.

„A fost o experienţă deosebită, mai ales că se apropie sărbătoarea Crăciunului, iar noi ne-am simţit ca în atelierul de jucării al lui Moş Crăciun” a spus una dintre participantele la activitate. (foto: ANTONIA GHERGHELAŞ, cl. a VI-a)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: