4,7 ha de pădure recâştigate prin campania „Pădurea de Mâine”

>Asociaţia Administratorilor de Pădure, Universitatea „Ştefan cel Mare” şi compania Holzindustrie Schweighofer urmăresc plantarea, până în 2024, a unui milion de puieţi de arbori

Zeci de persoane, printre care şi ziarişti de la „Crai nou”, au răspuns cu entuziasm, sâmbătă, apelului Asociaţiei Administratorilor de Păduri (AAP), Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi companiei Holzindustrie Schweighofer, de a participa la campania „Pădurea de Mâine”, proiect care ajută proprietarii privaţi de pădure şi administraţiile locale fără posibilităţi financiare la regenerarea suprafeţelor degradate, distruse de calamităţi naturale sau de tăierile abuzive.

Acţiunea de sâmbătă s-a desfăşurat pe raza localităţii Poieni Solca, acolo unde fusese vizată pentru reîmpădurire o suprafaţă de 4,7 ha pentru care proprietarii nu dispun de fondurile necesare şi unde este nevoie de 21.000 de puieţi de brad, molid, frasin, paltin şi anin negru.

 „Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 5 ani de plantări efective, cu încă un număr de ani de îngrijire şi întreţinere pentru fiecare suprafaţă în parte. În cadrul proiectului sunt acoperite toate cheltuielile privind puietul, forţa de muncă, lucrările de întreţinere, astfel încât peste 7-10 ani să avem aici o pădure frumoasă” a declarat Ionuţ Apostol, managerul de proiect Holzindustrie Schweighofer.

„Suprafaţa pe care se plantează astăzi puieţi este un teren degradat pe care nu s-au mai executat lucrări silvice din anii 90, ani în care în multe locuri s-au petrecut tăieri masive, din păcate neurmate, cum era firesc, de lucrări de reîmpădurire.

Prin proiectul «Pădurea de Mâine», această păşune neproductivă, acest teren complet degradat va fi transformat în suprafaţă forestieră”, a completat Vasile Varvaroi, manager achiziţii în cadrul aceleiaşi companii.

„Asta înseamnă responsabilitate”

Sâmbătă, la Poieni Solca au pus mâna cu spor pe târnăcoape, sape şi hârleţe studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare”, elevi ai Colegiului Tehnic Rădăuţi, reprezentanţi ai administraţiei locale, lucrători silvici, membrii unor asociaţii de profil, organizaţii neguvernamentale, ziarişti şi câţiva localnici.

La instructajul tehnic, realizat de un profesor al Facultăţii sucevene de Silvicultură, voluntarii au văzut practic cum se sapă vatra pentru puiet, cum se plantează viitorul arbore, cum se aşază corect pământul în jurul lui, apoi toată lumea, cu mic cu mare, s-a apucat de treabă. Nu una uşoară însă, pentru că, din cauza solului uscat, fiecare vatră săpată însemna o greu muncită victorie pentru pădurea de mâine.

Pe rânduri, metru cu metru, groapă cu groapă, puiet cu puiet, mai un selfie, mai o glumă, suprafaţa programată de împădurit sâmbătă a fost „dovedită”, cu note în plus de apreciere pentru hărnicie pentru studenţii la silvicultură şi elevii rădăuţeni.

Potrivit partenerilor de proiect, «Pădurea de Mâine» înseamnă nu mai puţin de 1 milion de puieţi plantaţi până în 2024, pe suprafeţe selectate de specialişti din rândul acelora pentru care diverşi proprietari au solicitat ajutor.

„Cred că dacă dorim să schimbăm ceva şi stă în puterea noastră, nu doar că ar trebui să o facem, ci suntem obligaţi să o facem. Asta înseamnă responsabilitate şi de undeva trebuie să pornim. Şi ce început poate fi mai bun decât plantarea unor puieţi, noi vieţi ce vor forma viitoarele păduri. Este datoria noastră faţă de pădurea de azi şi generaţia de mâine” este de părere Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură.

Campania multianuală de împăduriri finanţată de Holzindustrie Schweighofer îşi propune nu doar să restabilească echilibrul de mediu, să conserve resursele pădurii şi să contribuie la prevenirea eroziunii solului şi alunecărilor de teren, dar şi să fie şi un factor de educaţie pentru membrii comunităţilor locale dispuşi să reînveţe să iubească şi să respecte pădurea.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Nu este nimic castigat! fara rasa umana da in aproximativ 100 ani toata planeta este recastigata NATURAL. adica NATURA isi intra in atributii singura, frumos si verde ca in Rai. omu distruge tot, ce plantati voi se poate usca sau nu creste in nici o suta de ani la maturitate, dar fara rasa umana pe acest pamant Da.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: