Moştenirea

M-am numărat printre privilegiaţii invitaţi la o agapă avându-l ca amfitrion pe preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, iar ca oaspete special pe regizorul Mircea Drăgan, cu soţia domniei sale, actriţa Ioana Drăgan.

Deşi în vârstă, binecunoscutul regizor a impresionat grupul adunat în jurul său cu amintirile despre Suceava, despre Bucovina anilor în care a turnat aici filmul avându-l ca personaj principal pe Voievodul Ştefan. Să ne aducem aminte că Mircea Drăgan este autorul unor filme istorice rămase etalon în cinematografia românească – „Neamul Şoimăreştilor”, „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”, „Fraţii Jderi” sau „Columna” – le-am citat în ordinea în care marele regizor mi-a trimis casetele video. „…vă trimit alăturat câteva DVD-uri realizate după filme ale mele, în amintirea ceasurilor petrecute împreună, la Suceava, în noiembrie 2015”, scria Mircea Drăgan.

Unul dintre subiectele serii a fost evocarea vremii când turna la Mitocu Dragomirnei unul dintre filmele sale şi mai ales a amintirilor legate de primarul de atunci al comunei, Alecsandru Tanasă, plecat şi el anul acesta la ceruri. Regizorul a apreciat mult implicarea primarului în realizarea filmărilor, el făcând „distribuţia sătenilor angajaţi ca figuranţi în film”, a mijloacelor materiale – cai, atelaje, vite, oi – şi uşurând considerabil contactul cu obştea mănăstirii, unde s-au făcut, de asemenea, filmări.

Iată că un prilej nenorocit – moartea prof.univ.dr. Mircea Drăgan – ne oferă prilejul să-l evocăm şi pe fostul primar „comunist” Alecsandru Tănasă, despre care nu poţi să stabileşti cu exactitate ce este: bucovinean din Mitocu Dragomirnei sau regăţean din Mitocaş, unde a ctitorit o frumoasă biserică chiar în vremurile în care asemenea locaşe nu erau obiective de investiţii. Căci pe pârâul dintre cele două aşezări trecea celebrul Cordon.

A fost însă un om de ispravă, înscriindu-se sigur şi definitiv între vornicii de seamă ai Mitocului.

După întâmplarea evocată în aceste rânduri cei doi şi-au scris, primarul Dragomirnei primind, la rându-i, prin mijlocirea subsemnatului, câteva DVD-uri cu filme regizate de Mircea Drăgan.

Celebru la vremea sa, regizorul Mircea Drăgan pleacă aproape uitat de oameni şi vremuri. Mi-au rămas „moştenire” de la el o amintire frumoasă şi patru DVD-uri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: