Ion Lungu, primarul Sucevei:

„Vom face un proiect de lege de transferare către autorităţile locale a caselor de cultură”

> Edilul-şef spune că, după modelul parcului Şipote, în acest sens, cu ajutorul parlamentarilor suceveni, va fi întocmit şi promovat un proiect de lege

 Primăria Municipiul Suceava nu renunţă la preluarea în domeniul public şi reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor. În acest sens, autorităţile municipale fac demersuri de mai mulţi ani, lovindu-se de împotrivirea moştenitorilor averii comuniste a sindicatelor, dar şi de lipsa de solicitudine din partea Guvernului.

„Este nevoie de voinţă politică, iar Guvernul trebuie să-şi asume acest lucru. Am ridicat această problemă la fiecare început de mandat, la fiecare guvernare. În campania electorală, cu toţii spun că vor rezolva această problemă, dar când ajung la Guvern nu o mai rezolvă. Eu cred că, până la urmă, casele de cultură sunt bunuri ale comunităţii şi nu ale sindicatelor, pentru că mulţi dintre noi am fost sindicalişti şi am contribuit acolo” a precizat primarul Ion Lungu.

Edilul-şef arată că există o asociaţiei a caselor de cultură din care fac parte patru confederaţii sindicale şi a menţionat că, pe fondul absenţei unui acord cu acestea, de la Suceava, cu sprijinul parlamentarilor din judeţ, va fi făcută o propunere legislativă pentru preluarea patrimoniului cultural în cauză.

„Nu ascund faptul că vom face un proiect de lege de transferare către autorităţile locale a caselor de cultură. De altfel, pentru aceasta, am avut discuţii cu parlamentarii de Suceava, după modelul parcului Şipote” explică Ion Lungu.

La sfârşitul anului 2013, după o solicitare a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Primăria Suceava a propus Ministerului Culturilor şi Cultelor clasarea Casei Culturii a Sindicatelor în categoria monumentelor istorice. De menţionat este că tratative pe marginea transferării obiectivului amintit către Primărie se poartă de mai multă vreme. Parteneri de discuţii au fost reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, Casa de Cultură fiind moştenire a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structură care funcţiona înainte de 1989.

Lucrările la actuala Casă de Cultură a municipiului Suceava au început în 1965, inaugurarea având loc în 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare. În 1973, pe o laterală a clădirii a fost plasat mozaicul intitulat „Cântarea Ţării de Sus”, lucrare realizată de un colectiv de pictori format din Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim şi Mihai Horea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: