Pentru că ar trebui să meargă acasă

Sute de copii cu cerinţe educaţionale speciale, aflaţi la internat, nu primesc hrană în weekend

> Liderul USJ Pro Educaţia Suceava cere modificarea actului normativ, pentru că mulţi elevi locuiesc la distanţe foarte mari de şcoală

 Problema asigurării alocaţiei de hrană în zilele de weekend şi sărbătorile legale pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale care învaţă în învăţământul de stat a fost discutată, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social.

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, a atras atenţia, în cadrul Comisiei de Dialog Social, organizate la Prefectura Suceava, asupra necesităţii asigurării alocaţiei de hrană pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) care învaţă în învăţământul special sau care sunt integraţi în grupe/ clase speciale organizate în învăţământul de masă şi pentru zilele de weekend şi pentru sărbătorile legale, arătând că pentru soluţionarea acestei probleme este necesară o modificare a actului normativ care să reglementeze această situaţie.

El a explicat că potrivit art. 3 al Hotărârii de Guvern nr. 564/2017, copiii cu CES beneficiază de alocaţie zilnică de hrană şi de alocaţie pentru rechizite şcolare, cazarmament, îmbrăcăminte şi încălţăminte, iar alocaţia zilnică de hrană se acordă lunar, în funcţie de numărul de zile de şcolarizare şi de prezenţa şcolară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare şcolară şi profesională, cu excepţia situaţiilor în care copiii au absentat nemotivat, precum şi în zilele de sâmbătă, duminică, în timpul sărbătorilor legale şi în perioada vacanţelor şcolare.

Liderul sindical a spus că situaţia este mai dificilă în cazul copiilor şcolarizaţi în regim de internat semestrial şi care au domiciliul la distanţe mari faţă de şcoală, unii dintre aceştia fiind şi din alte judeţe, precum cei de la Grupul Şcolar Bivolărie, unde învaţă copii cu deficienţe de auz şi care nu pot face naveta la sfârşit de săptămână sau în timpul sărbătorilor legale.

Pădureţ a mai spus că într-o astfel de situaţie se află 486 de copii, dintre care 213 sunt şcolarizaţi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Gura Humorului, 94 la Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, 25 la Grădiniţa Specială Fălticeni şi 154 la Grupul Şcolar Bivolărie.

www.romanidecentenar.ro

Liderul sindical a subliniat că sunt cazuri în care unii părinţi cu posibilităţi financiare modeste nu sunt de acord cu naveta copiilor de la şcoală la domiciliu la sfârşit de săptămână, întrucât nu-şi permit să achite costurile navetei, adăugând că există riscul ca unii dintre aceşti copii să abandoneze şcoala.

El a precizat că UJS „Pro Educaţia” Suceava va înainta un memoriu atât Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Federaţiei „Spiru Haret” la care este afiliat sindicatul sucevean, cât şi parlamentarilor suceveni PSD şi ALDE, pentru a se atrage atenţia asupra situaţiei menţionate, solicitând, totodată, efectuarea demersurilor necesare pentru soluţionarea acesteia.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă, a subliniat că problema alocaţiei de hrană pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale este „foarte delicată” în cazul în care nu sunt reglementate lucrurile din punct de vedere legal, arătând că şi Consiliul Judeţean Suceava a făcut mai multe demersuri către Guvern, solicitând clarificări privind situaţia acestor copii, însă până în prezent nu s-a primit niciun răspuns.

Subprefectul Silvia Boliacu a declarat că Prefectura Suceava a transmis Guvernului, săptămâna trecută, informarea înaintată de UJS „Pro Educaţia” cu privire la acest subiect, exprimându-şi convingerea că vor fi găsite soluţii pentru reglementarea situaţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: