Toţi dintr-o lovitură

Îmi este greu să cred că autorii morali ai legii prin care Parlamentul Ucrainei zăpăceşte învăţământul în limbile minorităţilor n-au luat în calcul toate implicaţiile adoptării ei. Şi-or fi propus ei să sancţioneze ruşii, obligându-i să devină ucraineni încă de când încep şcoala. Dar, în aceeaşi măsură sau cu aceeaşi măsură împuşcă mai mulţi iepuri, obligându-i la deznaţionalizare pe toţi cei care nu au sânge ucrainean în vene: români, unguri, poloni etc. Lovitura este cu atât mai dură pentru românii bucovineni, care descoperă că sunt consideraţi alogeni în chiar satele, casele, bisericile şi şcolile lor, unele ridicate pe când încă nu hălăduiau în această parte de lume ucrainenii. Nu vor să recunoască nicicum autorităţile dreptul indigenului de a fi privilegiat în raport cu cei care i-au călcat cândva bătătura şi au uitat să se mai întoarcă de unde au plecat. Şi, consideră ei astăzi, că (şi) românilor li se poate închide gura, transformându-i în ucraineni.

Nu pot să nu mă gândesc în acest context la una dintre colaboratoarele acestui ziar, doamna Artemizia Gheorghi de la Brodina. Şi-a făcut studiile în limba ucraineană şi şi-a făcut meseria în spaţii în care trăiesc mulţi ucraineni. Nimeni nu s-a gândit să-i romanizeze, mersul lucrurilor fiind lăsat de statul român să curgă firesc. Pentru cum a evoluat fiecare, fiecare este direct responsabil, nimeni nu l-a sfătuit, sau mai rău, impus să facă o anume alegere. Profesoara noastră scrie excelent româneşte şi, probabil, şi în graiul în care s-a născut. Ea este pedagog şi, indiferent de limba în care se întâmplă să se exprime, judecăţile îi sunt limpezi şi corecte.

Căci aici mi se pare mie a fi buba: gândul potrivnic, îndărătnic de-a dreptul antiromânesc care-i animă pe cei nemulţumiţi că existăm acolo. De aici până la asuprirea făţişă mai este doar un sfert de pas…

Un comentariu

  1. Cezar Schipor says:

    Foarte bine punctat.Mi-aș dori acest articol ca răspuns la o mică discuție(dispută) purtată pe o rețea de socializare, în care exprimându-mi dorința ca și românii din Ucraina să aibă aceleași drepturi ca și ucrainenii de la noi, o doamnă a văzut în ideea exprimată de mine nu știu ce atingere adusă etniei ucrainene , precizând că, vezi-Doamne, aceștia nu au mari drepturi educaționale în țara noastră, iar în comparație, românii din Ucraina sunt mult mai bine ajutați să studieze în limba română.
    E revoltător să ți se spună asemena lucruri LA TINE ACASĂ.
    https://www.facebook.com/ElenaToraC/posts/1684944498206025?comment_id=1686454564721685&notif_id=1506924603901409&notif_t=feed_comment_reply

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI