De Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

CAR Pensionari Suceava acordă ajutoare în valoare de 13.600 lei

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este, pentru Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, un prilej de a trece în revistă activităţile desfăşurate şi extinderea acestora în vederea susţinerii şi ajutorării persoanelor vârstnice.

În fiecare an, la data de 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice. Anul acesta se împlinesc 26 de ani de la prima celebrare a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

Pentru Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, cea mai mare asociaţie de pensionari din judeţ, ziua de 1 octombrie este întâmpinată cu realizări: 25.595 prestări de servicii la preţuri reduse şi ajutoare financiare rambursabile şi nerambursabile, în perioada ianuarie-august 2017, din care 10.079 rambursabile. Din păcate, în cursul anului 2016 s-au acordat 736 ajutoare de deces, iar în primele 8 luni din acest s-au acordat 494 ajutoare în caz de deces.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, CAR Pensionari Suceava acordă 136 ajutoare nerambursabile, în valoare de 13.600 lei, pentru membri cu vechime de peste 33 ani.

Activitatea CAR Pensionari se desfăşoară în 35 puncte de lucru din judeţ, din care 4 în municipiul Suceava, cu 57 salariaţi cu contracte de munca şi 8 membri aleşi de Adunarea Generală. CAR Pensionari Suceava se îngrijeşte şi de asigurarea unor prestări de servicii în folosul membrilor săi. Un exemplu în acest sens îl constituie amenajarea unor frizerii, în trei puncte de lucru, în cadrul cărora se efectuează servicii de calitate cu tarife mai mici comparativ cu preţurile practicate de unităţi similare din Suceava.

Pentru deservirea membrilor, sunt angajaţi cinci salariaţi frizeri cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, care au prestat 11.714 servicii, în cursul anului 2016, şi 7.422 servicii, în primele 8 luni ale anului 2017. De asemenea, avem funcţionale, la două puncte de lucru, cabinete medicale solicitate de membrii Casei, care beneficiază aici de servicii medicale competente gratuite sau la preţuri reduse, precum verificarea tensiunii arteriale, EKG, Oscilometrie, Glicemie, Colesterol, Trigliceride. Acolo sunt angajate două asistente medicale cu contracte de muncă. În aceste cabinete medicale, s-au efectuat 7.749 servicii medicale în cursul anului 2016, iar din ianuarie până în august 2017 – 4.740 de servicii. Membrii CAR Pensionari Suceava îşi pot procura, de la cabinetele medicale ale CAR Pensionari produse naturale la preţ de producător, fără adaos comercial: ceaiuri, suplimente alimentare şi alte produse naturale. Membrii Casei beneficiază şi de alte activităţi de agrement: recreere şi socializare, menţionând aici excursii, mese festive cu prilejul diferitor evenimente.

Consiliul Director, precum şi salariaţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Suceava se preocupă de diversificarea şi mărirea numărului de prestări de servicii efectuate pentru membri casei.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită în decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106.

Este onorantă şi omenească omagierea sentimentului de solidaritate cu persoanele vârstnice, care nu trebuie să se simtă excluse social. Să sperăm că înţelepciunea conducătorilor locali şi a politicienilor din judeţ, chiar a societăţii civile cu organismele ei, va reuşi să ne scoată din impas şi, eventual, să putem face faţă tuturor posibilelor obligaţii pe care ni le vom asuma sau care ni se vor impune.

CEZAR TELESCU

preşedintele CAR Pensionari Suceava

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI