Ploile, mană cerească pentru înfiinţarea culturilor de cereale de toamnă

 > „În ultimul timp am beneficiat şi de o cantitate extraordinar de binevenită de precipitaţii, realizându-se condiţii optime pentru înfiinţarea culturilor de păioase”, relevă Haralampie Duţu, şeful Direcţiei Agricole

 Agricultorii fiind favorizaţi de ultimele căderi de precipitaţii, înfiinţarea culturilor de toamnă a demarat cu bine în judeţul Suceava. Epoca optimă de semănat se întinde până pe 15-20 octombrie. Haralampie Duţu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava fiind de părere că fermierii ar trebui să profite de vremea bună. „Am intrat în epoca optimă pentru însămânţările de toamnă. Având în vedere că în ultimul timp am beneficiat şi de o cantitate extraordinar de binevenită de precipitaţii, s-au realizat condiţii optime pentru înfiinţarea culturilor de păioase. Pentru orz, secară, triticale şi chiar pentru grâu, se poate ieşi la semănat. De altfel, există şi producători care au făcut acest lucru”, spune responsabilul DAJ. Duţu spune că, teoretic, de la răsăritul plantelor şi până la primul îngheţ trebuie să treacă circa 45 de zile, astfel încât acestea să aibă suficiente acumulări, pentru a rezista la temperaturile negative din sezonul rece. „Dar, dacă avem în vedere prognoza meteo, cu condiţii de temperaturi mai ridicate în luna octombrie şi cu o lună noiembrie mai caldă decât de obicei, aceste culturi se pot înfiinţa şi mai târziu, dar nu este recomandat. Sigur că, acum, mai sunt de recoltat cartofii, după care vine însămânţatul păioaselor şi recoltatul porumbului şi al sfeclei”, evidenţiază Haralampie Duţu, directorul executiv al DAJ, precizând că de regulă, anual, în judeţul Suceava, cu cereale sunt cultivate circa 20.000 de hectare de terenuri arabile.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI