Simbolurile păcii

 Nu de mult timp, la 21 septembrie, am sărbătorit cu toţii, într-un fel sau altul, Ziua Mondială a Păcii. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât ca această zi să reprezinte un semnal serios asupra necesităţii menţinerii păcii pe planeta noastră. Astfel, din anul 1981, 21 septembrie este o zi cu semnificaţii majore care încearcă să ne facă să fim mai responsabili cu vieţile noastre şi ale semenilor noştri.

De-a lungul veacurilor s-au purtat lupte crâncene, războaie sângeroase care au zguduit din temelii destinele omenirii. De aceea, oameni înţelepţi, tot de-a lungul veacurilor, şi-au pus problema menţinerii păcii şi armoniei între popoarele şi rasele umane. În acest scop s-au dus tratative mai mult sau mai puţin avantajoase, dar s-a încercat „propovăduirea” păcii şi prin alte mijloace, cum ar fi folosirea unor simboluri sau participarea la marşuri pentru pace.

Unul dintre aceste simboluri cunoscute pe întreg globul este porumbelul alb. Porumbelul alb face trimitere la Biblie, el reprezentând speranţa, puritatea sufletească şi armonia. Ştim cu toţii că porumbelul alb este reprezentat pe steaguri, în cărţi şi în alte izvoare scrise purtând în cioc o ramură de măslin.

Ramura de măslin, un alt simbol al păcii, este moştenirea pe care am primit-o încă din Grecia antică, dar ea este şi simbol atât al poporului evreu, cât şi al islamicilor. Măslinul rodind greu, pacea este la fel de preţioasă ca şi rodul sfântului copac.

Se presupune că steagul alb a fost folosit pentru prima oară în vremea dinastiei Han, el transmiţând adversarilor de luptă mesajul că oştirea capitulează, predă armele şi acceptă pacea. Încă din vremea vestitei dinastii chineze Han şi până astăzi, steagul alb a rămas simbolul predării armelor şi căderii la pace.

Indienii din America de Nord îşi fumau pipa convinşi că prin fumul rezultat rugăciunile lor ajung la cer. Semnificaţia fumatului pipei s-a schimbat odată ce la o astfel de ceremonie a fost invitat omul alb, între acesta şi indieni instalându-se pacea. Astfel, a fuma pipa păcii înseamnă a renunţa la arme şi la luptă.

www.romanidecentenar.ro

Alături de aceste simboluri se află şi legenda japoneză a celor 1000 de cocori. Legenda spune că dacă faci o mie de cocori din hârtie, va veni unul real care îţi poate îndeplini o dorinţă. O poveste înduioşătoare este aceea a unei fetiţe care suferea de cancer ca urmare a radiaţiilor de după bombardamentele de la Hiroshima. Ea şi-a pus nădejdea în acel cocor pentru a se face bine, dar a făcut doar 644 de cocori de hârtie şi a murit, aşa cum au murit zeci de mii de oameni în timpul războaielor sau după războaie, din cauza bolilor şi epidemiilor necruţătoare.

În timpul marşurilor pentru pace, uneori participanţii poartă în mâini steaguri realizate în culorile curcubeului. Pentru prima oară un astfel de steag a fost folosit în Italia în anul 1961 în timpul unui marş pentru pace şi pentru dezarmare care a avut ecouri mari.

Mulţi dintre noi aşezăm două degete, respectiv arătătorul şi mijlociul într-un anumit fel încât să rezulte litera V de la Victorie. Însă nu ne-am întrebat de unde vine acest semn şi ce reprezintă el. Acest semn este foarte vechi, se pare că a luat naştere în bătălia de la Agincourt, când francezii au ameninţat că vor tăia aceste două degete arcaşilor englezi, deoarece le foloseau cu pricepere la încordarea arcului. Englezii ieşind învingători, ridicau cele două degete arătând lumii întregi că victoria e de partea lor. Acest semn a devenit simbol al păcii cu precădere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind foarte des folosit de însuşi Churchill.

Oameni buni, de aici şi de oriunde de pe această fantastică planetă, opriţi războaiele! Opriţi cursa înarmărilor! Nu permiteţi nimănui să scoată arma din teacă! Să treacă viaţa frumos prin noi şi cu noi, iar copiii copiilor noştri, şi ei, să strige în gura mare: „Jucării, nu arme!”.

LENUŢA RUSU 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: