Aproape 400.000 de tone de deşeuri aşteaptă să fie relocate la depozitul de deşeuri Moara

 Aproape 400.000 de tone de deşeuri aflate acum în spaţii de stocare temporară pe raza judeţului urmează să fie transferate la depozitul de deşeuri Moara imediat ce acesta va deveni operaţional, ocupând deja o treime din capacitatea de stocare a acestuia.

Potrivit APM Suceava, depozitele conforme Moara şi Pojorâta nu sunt operaţionale în prezent, iar prima celulă din Depozitul Moara care a fost realizată va avea o capacitate de cca. 1.380.000 tone şi se preconizează că va funcţiona 10 ani, dar încă nu este funcţională, estimându-se ca la mijlocul lunii octombrie să se atribuie contractul de operare.

În ceea ce priveşte depozitul ecologic de la Pojorâta, lucrările de construcţie sunt la un stadiu fizic de execuţie de 99% şi vor fi finalizate cu finanţare din POIM, contractul fiind fazat.

„Decalajul de timp între sistarea activităţii depozitelor neconforme şi intrarea în funcţiune a celor două depozite zonale de deşeuri Moara şi Pojorâta, cauzează o mare dificultate în gestionarea deşeurilor colectate şi impune adoptarea unor soluţii temporare până la rezolvarea problemei (spaţiile pentru stocarea temporară a deşeurilor). Ca şi în anii anteriori, deşeurile colectate de serviciile de salubritate sunt stocate temporar în spaţii special amenajate şi urmează să fie relocate pe depozitele ecologice, când acestea vor deveni funcţionale”, se arată într-un raport al APM Suceava prezentat în şedinţa de joi a Colegiului Prefectural Suceava.

Responsabilitatea pentru gestionarea deşeurilor municipale aparţine administraţiilor publice locale, care, prin mijloace proprii sau prin concesionarea serviciului de salubrizare către un operator autorizat, trebuie să asigure colectarea (inclusiv colectarea separată), transportul, tratarea, valorificarea şi eliminarea finală a acestor deşeuri, arată APMP care menţionează că primăriile din judeţul Suceava acţionează în mod individual pentru asigurarea salubrizării, neexistând încă o abordare zonală, care să rentabilizeze acest serviciu.

„Dificultatea colectării taxelor de salubrizare de la populaţie şi implicit a achitării tarifelor către operatorii de salubritate, sistarea activităţii depozitelor neconforme necorelată cu intrarea în funcţiune a celor două depozite ecologice, influenţează negativ calitatea serviciului de salubrizare asigurat, atât în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor în amestec, cât şi colectarea selectivă”, explică AMP Suceava, care menţionează că o parte din aceste deficienţe se vor rezolva prin stabilirea operatorilor zonali de salubritate şi intrarea în funcţiune a tuturor dotărilor procurate şi a facilităţilor realizate prin proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Suceava”, astfel încât acest serviciu să devină rentabil şi să opereze într-o manieră ecologică, cu accent pe colectarea selectivă şi valorificarea deşeurilor reciclabile.

Potrivit sursei citate, în prezent în judeţul Suceava există şase spaţii de stocare temporară, dintre care unul nu mai este utilizat din anul 2015, în care s-au acumulat, începând din anul 2014, cantităţi importante de deşeuri nepericuloase, respectiv 366.978 tone de deşeuri nepericuloase.

„Acestea vor trebui relocate pe depozitul Moara în şase luni de la intrarea în funcţiune a acestuia, potrivit celor menţionate în autorizaţiile de mediu”, precizează APM Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: