La finele săptămânii trecute

Aproape 270 de alergători s-au întrecut în „Maratonul Cetăţii Suceava”

Sâmbătă, 16 septembrie, filiala Suceava a organizaţiei „Salvaţi Copiii” a dat startul primului eveniment caritabil sportiv din oraş, „Maratonul Cetăţii Suceava”, toţi participanţii alergând pentru cauza copiilor născuţi prematur. Fondurile colectate vor fi folosite pentru dotarea unei maternităţi din judeţul Suceava, unde este cea mai mare nevoie de echipamente, pentru a-i salva pe nou-născuţii care vin pe lume înainte de termen.

Cu peste 200 de alergători înscrişi la cursele de semimaraton, cros şi populară şi 69 de copii la cursa copiilor, competiţia a beneficiat şi de participarea unor nume cunoscute ale sportului de profil sucevean, precum Andrei Gafiţa, Ciprian Calancea, Cătălin Tocilă, Constantin Lucuţar.

După cum am aflat de la dna Camelia Iordache, preşedinta filialei sucevene a „Salvaţi copiii”, „startul competiţiilor a fost dat de Petru Bodârlău, costumat în Ştefan cel Mare, iar premierea a fost făcută de reputata atletă Cristina Casandra, alături de «Ştefan cel Mare». (…) Valoarea totală a donaţiilor făcute de participanţi este de 6.883 lei.”

Organizaţia „Salvaţi Copiii” România derulează programul „Fiecare Copil Contează” destinat reducerii mortalităţii infantile. Până acum, „Salvaţi Copiii” a dotat 76 de maternităţi, din 38 de judeţe, cu aparatură medicală performantă, asigurând astfel supravieţuirea a 31.000 de nou-născuţi care au primit asistenţă medicală adecvată.

Mortalitatea infantilă, a cărei incidenţă este sensibil mai mare în România faţă de media europeană, este strâns legată de prematuritate. În judeţul Suceava, rata mortalităţii infantile a fost 10,1 la mia de copii născuţi vii, faţă de 7,6 la mie, media pe ţară în 2015.

În cei şase ani de când „Salvaţi Copiii” derulează amplul program de reducere a mortalităţii infantile, s-a reuşit dotarea a cinci maternităţi din judeţul Suceava (Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Municipal Gura Humorului şi Spitalul Municipal Rădăuţi, precum şi cabinetul medical din Pătrăuţi), cu echipamente în valoare totală de 98.000 de euro. Secţiile de nou-născuţi au primit incubatoare de terapie intensivă, incubatoare de transport, ecografe, monitoare de funcţii vitale, injectomate şi multe altele. (C.V.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: