„Am ales din necesitate, dar şi cu inima !”

 – prezentarea noului Protoiereu al Protopopiatului Suceava I –

 „Astăzi ţi se cere, cel dintâi, să renunţi la ceva: la cap, la inimă, la ochi, la braţe. Nimeni nu te vrea întreg, aşa cum eşti!” (Mircea Eliade, „Unde ne e omenia?”)

O singură frază a lui Eliade creionează guvernanţii de astăzi, care „au pus mâna pe vot” şi spun sus şi tare că ceea ce fac reprezintă voinţa poporului care le-a dat puterea. Numai că aceşti guvernanţi vor ca poporul să renunţe la ceva: „la cap, la inimă, la ochi, la braţe,” pentru că „nimeni nu te vrea întreg, aşa cum eşti,” că statul este laic, nu-i aşa? El nu te vrea întreg, te vrea doar cu braţe, cu cap dar fără inimă, sau cu inimă, dar fără cap! Acesta era şi contextul istoric la momentul întrupării Mântuitorului, adică poporul era „pe butuci,” lipsit de vlagă şi de perspectivă, era „în curba cea mai de jos” a existenţei sale şi trebuia ceva schimbat din temelii.

Atunci Dumnezeu a hotărât „din necesitate, dar şi cu inima”, adică din iubire, ca Fiul Său să se întrupeze şi să ridice poporul din moarte spre viaţă. Cum? Prin Jertfa Fiului, pentru că ridicările sunt precedate de jertfă, iar „mielul de jertfă” trebuie să fie, „musai”, fără meteahnă, adică să fie întreg.

Scriu aceste rânduri în ziua de 14 Septembrie, când Poporul sărbătoreşte „Înălţarea Sfintei Cruci”, adică după ce Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a desemnat şi împuternicit un nou protoiereu, care să preia povara activităţii de conducere a Protopopiatului Suceava I, după ce titularul, adică venerabilul părinte Vasile Irimia, a cerut cu smerenie ca să-i fie aprobată pensionarea, după ce a condus instituţia cu multă pricepere timp de 22 de ani.

Ziua de 12 Septembrie a anului de graţie 2017 va rămâne o amintire frumoasă pentru Părintele Vasile, cu care am avut o colaborare excelentă şi din care a rezultat, printre multe altele, zidirea din temelii a Sediului protopopesc, însă va marca şi începutul activităţii Părintelui Viorel Ilişoi ca protoiereu, asumându-şi preluarea şi finalizarea proiectelor rămase în lucru şi, de ce nu?, punerea în practică a unor noi proiecte de viitor, care să adauge celor deja realizate un plus de valoare. Sunt convins că poate face acest lucru, pentru că, vă asigur, minte şi voinţă are din belşug, entuziasmul nu-i lipseşte şi a primit cu responsabilitate maximă porunca de a lucra cu binecuvântare arhierească „în via Domnului”. Aceasta numără 71 parohii, 4 mănăstiri şi 1 schit, părintele având a purta de grijă şi a supraveghea preoţii ce au fost puşi prin hirotonie să lucreze cu timp şi fără de timp spre a da rodul la bună vreme. La preluarea atribuţiunilor de serviciu şi-a asumat o relaţie de colaborare evanghelică cu cei 71 preoţi parohi, 31 preoţi slujitori la parohii, stareţele mănăstirilor, egumena schitului şi ieromonahii lor.

Ştiu că nu-i va fi uşor, dar ca unul care activez în administraţia protopopiatului de 36 ani, ştiu că această „cruce” o poate purta, are toate calităţile să o ducă până la pensie, aşa cum a dus-o şi venerabilul său predecesor, iar atunci când va simţi că greutatea este prea apăsătoare, va ridica privirea către Arhipăstorul său, Înaltpreasfinţitul Pimen, spre dreaptă călăuzire. Are însă în faţă Sfânta Cruce, că doar a fost încredinţat spre lucrare taman înainte de marea sărbătoare care luminează începutul Anului bisericesc, va privi şi se va întări în lucrul său, iar noi, colaboratorii cancelariei, îl vom sprijini şi susţine în realizarea planurilor sale cu toată responsabilitatea, pentru că „îl vrem întreg, aşa cum este”, îl vrem responsabil şi capabil ca să „nu renunţe la ceva: la cap, la inimă, la ochi, la braţe”, astfel încât precizarea Întâistătătorului făcută la întronizare, „am ales din necesitate, dar şi cu inima”, să fie pusă în aplicare întocmai şi la timp.

Părintele protoiereu Viorel Ilişoi este parohul parohiei Botoşana, a fost desemnat prin vot să conducă Asociaţia Unităţilor de Culte Proprietare de Păduri din Protopopiatul Suceava şi, nu o dată, ci de două ori, este un manager deosebit şi are mandatul Arhiepiscopului, stareţelor şi preoţilor parohi, de a-i reprezenta în justiţie ca să apere dreptul de proprietate asupra pădurilor, confiscate în anii ’49 de comunişti şi, iată, acum, confiscate a doua oară pe „cale juridică de noua orânduire.” Păstrând proporţiile şi cu smerenia cuvenită, aş spune că în contextul actual „noua orânduire care dă directive precise juridicului”, văzând că poporul a renunţat prin vot, fie „la cap, la ochi, la braţe”, vrea mai mult, „să renunţe şi la inimă” ca să poată „urî cu mânie proletară Biserica.”

Din această perspectivă, cred eu, Înaltul nostru Ierarh şi-a început argumentaţia alegerii şi desemnării ca protoiereu, cu precizarea că „problema pădurilor este veche şi permanentă, iar persoana cea mai potrivită este Părintele Viorel, pentru că el cunoaşte cel mai bine povara aceasta…, acum trebuind să răspundem la provocările din justiţie.” Putem spune că, cel puţin problema proprietăţii pădurilor, reprezintă pentru unităţile noastre de cult curba cea mai de jos în care ne-a împins statul ateu, care ştie că Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina este proprietarul de drept, pentru că a recunoscut aceasta în toate actele oficiale emise de-a lungul istoriei, dar evidenţa nu le este pe plac ci pe interese, aşa că „a dat poruncă justiţiabililor” ca să schimbe culorile, albul să se facă negru şi viceversa, astfel încât să spună, cu o nonşalanţă greu de cuprins în cuvinte, că „pădurile sunt ale statului pentru că Fondul nu a fost proprietar!”

Părinte Viorel, în calitate de Protoiereu al Protopopiatului Suceava I, vei avea de purtat în numele nostru, cu binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, un adevărat război în cuvânt cu justiţia atee a statului ateu…, fii tare şi Dumnezeu te va ajuta.

Să ne conduci corabia la care noi vâslim, astfel încât drumul Bisericii să meargă în linie dreaptă către Adevărul cel veşnic, iar la întrebarea lui Eliade, „Unde ne este omenia?” să spui „verde-n faţă” că ea se regăseşte numai în ADEVĂR, că numai „ADEVĂRUL” ne poate face liberi!

 Pr. I. FILON

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI