În perioada 7-9 septembrie 2017, la Suceava

„Zilele Culturii Polone”, ediţia a XIX-a

Uniunea Polonezilor din România organizează, la Suceava, pentru a XIX-a oară, „Zilele Culturii Polone”, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. În cadrul manifestărilor ce se vor desfăşura în perioada 7-9 septembrie a.c. va avea loc şi simpozionul internaţional dedicat relaţiilor istorice şi culturale polono-române, precum şi aspectelor contemporane ale acestor relaţii.

Ediţia 2017 a Zilelor Culturii Polone debutează joi, 7 septembrie, la ora 10, la Muzeul de Istorie din Suceava, cu vernisajul expoziţiei intitulate „Józef Pilsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”, organizată cu prilejul a 150 de ani de la naşterea mareşalului Józef Pilsudski şi fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava şi Institutul Polonez din Bucureşti.

După deschiderea oficială, va începe simpozionul internaţional intitulat „Legături istorice şi culturale polono-române”, care se va desfăşura în zilele de 7 şi 8 septembrie în sălile de conferinţă ale Muzeului de Istorie.

În după-amiază zilei de vineri, 8 septembrie, se vor face cunoscute concluziile simpozionului, urmând lansarea celor mai noi cărţi dedicate tematicii polono-române editate în Polonia şi România.

Ziua de sâmbătă, 9 septembrie, va fi dedicată în întregime Sărbătorii Roadelor în Soloneţu Nou, care va începe cu Sfânta Liturghie, de la ora 11, după care vor urma: expoziţia de roade şi specialităţi culinare, picnic şi spectacolul folcloric cu participarea ansamblurilor „Mala Pojana” din Poiana Micului şi „Solonczanka” din Soloneţu Nou, precum şi a musafirilor, membrii Ansamblului Folcloric de Cântece şi Dansuri „Zloty Potok” din Jelna, în regiunea Podkarpacie.

La evenimentele prilejuite de Zilele Culturii Polone vor participa reprezentanţi ai Senatului Poloniei, Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti şi ai Institutului Polonez din Bucureşti, reprezentanţii voievodatului Podkarpackie, înfrăţit cu judeţul Suceava, precum şi cardinalul Kazimierz Nycz, mitropolitul Vaşoviei.

Zilele Culturii Polone sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi cofinanţate de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză şi Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Polone, din fondurile pentru diaspora poloneză.

În septembrie 1999, la 60 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi de la refugiul polonez în România, Uniunea Polonezilor din România a organizat un ciclu de manifestări cuprinzând o sesiune popular-ştiinţifică intitulată „Al doilea război mondial pe fundalul relaţiilor polono-române”, o expoziţie de fotografii şi spectacolul Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Krakus” al Academiei de Minerit şi Siderurgie din Cracovia. Importanţi oameni de ştiinţă polonezi şi români au fost convinşi să participe la eveniment de consulul de atunci al Republicii Polone la Bucureşti, Kazimierz Jurczak, care „mulţi ani a slujit manifestării cu sfatul, sprijinul şi ajutorul său. Urmând sfatul lui, Uniunea Polonezilor a editat apoi prima culegere cuprinzând materialele sesiunii”.

Anul următor, această primă încercare s-a transformat în manifestarea numită Zilele Culturii Polone. De atunci, scopul lor a fost promovarea istoriei polone, a culturii şi imaginii Poloniei contemporane în rândul vecinilor români precum şi acţiuni care să vină în sprijinul cunoaşterii reciproce polono-române. Cu acest prilej, Uniunea Polonezilor din România a prezentat imaginea şi realizările comunităţii polone din România. De la cea de a IV-a ediţie, Zilele Culturii Polone stau sub deviza „Mai aproape unii de alţii” care subliniază acest aspect deosebit de important.

Iniţial, simpozionul a abordat doar probleme istorice; cu timpul, grupului referenţilor li s-au alăturat remarcabili lingvişti polonezi şi români, traducători, etnografi, geografi, istorici ai artei. Deci, simpozionul a fost lărgit cu secţia filologică, etnografică, iar ceva mai târziu şi cu cea bucovineană, precum şi cu lansarea de cărţi legate de tematica polono-română.

„De 19 ani, Zilele Culturii Polone sunt o manifestare care uneşte simpozionul pe tema relaţiilor polono-române de-a lungul veacurilor, înţelese în sens larg, precum şi manifestări culturale. Din anul 2006, un element permanent al Zilelor Culturii Polone este Sărbătoarea Roadelor în Soloneţu Nou, în timpul căreia se prezintă toate comunităţile poloneze din România, precum şi vecinii români şi alte minorităţi” transmit organizatorii.

Programul manifestărilor

Joi, 7 septembrie:

ora 10 – Muzeul de Istorie, deschiderea Zilelor Culturii Polone şi a simpozionului „Legături istorice şi culturale polono-române”; expoziţie dedicată lui Józef Piłsudski şi legăturilor sale profunde cu România – Muzeul de Istorie din Suceava;

Vineri, 8 septembrie:

orele 09 – 15 – Muzeul de Istorie, dezbateri în secţiuni;

orele 17 – 19 – Muzeul de Istorie, concluziile simpozionului şi lansare de cărţi;

Sâmbătă, 9 septembrie:

ora 11 – Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou; liturghie solemnă, prezentarea roadelor şi a produselor regionale; spectacol folcloric.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI