A fost actualizată lista cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva poliovirusurilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo şi Siria, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis ieri către Agerpres, în subregiunea lacului Ciad, dar şi pentru toate ţările învecinate lacului, se menţine riscul mare de transmitere a virusurilor polio sălbatic (WPV1) şi a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV). „Riscul de transmitere a cVDPV în Siria se conturează a fi mare şi decizia Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii este dată în sensul de a se vaccina refugiaţii sirieni (în special cei care vin din regiunea Raqqa şi Deir Ez-Zoe), dacă vaccinul este disponibil” precizează sursa citată.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie, subliniază MAE.

Rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo şi Siria. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viză pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării, adaugă MAE.

Ţările care nu mai prezintă cazuri noi de persoane infectate cu virusuri polio (sălbatic şi derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu virus polio sălbatic/ emergenţa cu virus polio derivat din vaccin, şi pentru care se menţine totuşi recomandarea de vaccinare, sunt: Camerun, Ciad, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar, Niger, Republica Centrafricană şi Ucraina, „ţări care trebuie să-şi intensifice eforturile de vaccinare a populaţiilor mobile din punct de vedere transfrontalier şi refugiaţi” mai precizează MAE.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: