Udeştenii şi bosâncenii reiau demersurile de salvare a bisericii din lemn de la Mănăstioara

 > Pe 6 august, credincioşii sunt chemaţi la slujba de Schimbarea la Faţă a Domnului

 Un grup de cetăţeni din comunele Udeşti şi Bosanci a făcut „un apel cetăţenesc” în anul 2016, înregistrat la Consiliul Judeţean Suceava cu nr. 16563 din 25 iulie, în care a solicitat preşedintelui CJ Gheorghe Flutur fonduri pentru salvarea bisericii de la Mănăstioara, locaş de cult şi monument istoric, aparţinând de comuna Udeşti. Acest mesaj a apărut în cotidianul „Crai nou” sub titlul „Apel cetăţenesc din Udeşti şi Bosanci/ Salvaţi trecutul istoric!/ Urmaşi ai răzeşilor lui Ştefan solicită sprijin pentru repararea bisericilor din Mănăstioara şi Reuseni”. Pe de altă parte, credincioşilor li se solicita să fie prezenţi pe 6 august 2016, de Schimbarea la faţă a Domnului (Pobrejenia), spre a sprijini acest demers.

„Iată că, după un an de zile – spune Constantin Moraru – nu s-a întreprins nimic în acest sens din partea CJ Suceava: să acorde un minim de fonduri pentru repararea acestui locaş de cult, deşi anul 2017 a fost declarat de CJ Suceava «Anul Ştefan cel Mare», întrucât se împlinesc 560 de ani de la înscăunarea voievodului.”

Constantin Moraru ne relatează că, în diverse ocazii, preşedintele CJ, care cunoaşte zona şi care, cu câţiva ani în urmă, a fost prezent, de 6 august, la Mănăstioara, a promis acordarea de sprijin pentru repararea bisericilor din lemn, inclusiv a celei de la Mănăstioara. „Acest grup de cetăţeni din Udeşti şi Bosanci a văzut că încă nu s-a întreprins nimic în această direcţie şi a făcut apel la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, rugând ca şi această structură să intervină la CJ Suceava spre a găsi posibilitatea prin care această biserică din lemn să fie reparată, poate cu fonduri din rezerva bugetară sau cu fonduri pentru dezvoltare, spre punerea în valoare a acestei zone mirifice. Precizăm că, în prezent, acest locaş de cult stă să se prăbuşească…” spune Constantin Moraru. În mesajul de acum către cotidianul „Crai nou”, s-a anexat şi o copie a documentului înaintat la data de 31 iulie a.c. Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava, semnat de opt persoane din partea comunei Udeşti, primul fiind Constantin Moraru, şi de nouă persoane din partea comunei Bosanci.

Şi în acest an, credincioşii sunt invitaţi să participe la marea sărbătoare de la 6 august, la slujba de Schimbare la Faţă a Domnului, ce va fi săvârşită de preoţi din Udeşti şi din Bosanci. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: