Ionuţ Bucur de la CSM Sibiu i-a „suflat” tatălui său Cupa FER de la Rădăuţi

 Cupa Bucovinei, adjudecată de Ştefan Leonte de la „Fraţii Jderi“

Hipodromul Rădăuţi a găzduit săptămâna trecută, timp de patru zile, un concurs hipic de sărituri peste obstacole, desfăşurat sub egida Federaţiei Ecvestre Române (FER).

Manifestarea, organizată cu mână de gospodar de Asociaţia Club Sportiv Ecvestru Rădăuţi în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a fost, la pretenţii de Bucovina şi nu de Grand Prix de Paris, una frumoasă, complexă şi bogată atât prin valoarea cailor de sport intraţi în concurs, cât şi prin cea a călăreţilor, unii dintre ei, seniori, având la activ zeci de titluri de campion. Au fost, de fapt, două competiţii în una, respectiv „Cupa Bucovinei” şi „Cupa Federaţiei Ecvestre”, cea de a doua, de nivel superior primei, revenind la Rădăuţi pentru prima dată în ultimii 40 de ani. Timp de patru zile, organizatori, invitaţi, cai, călăreţi, proprietari de cai, spectatori, iubitori de sport ecvestru, antrenori, potcovari şi îngrijitori au rămas conectaţi la Hipodromul Rădăuţi.

Competiţia a avut ţinută, şi cu „ochii” severi ai FER şi juriului aţintiţi asupra perechilor din competiţie, a avut regulamente stricte, corectitudine şi prestanţă. Nici furtuna de vineri nu a reuşit să strice rosturile concursului, cele aproape 20 de probe desfăşurându-se, până la capăt, în cele mai bune condiţii.

Au participat la Cupa FER şi Cupa Bucovinei de la Rădăuţi aproximativ 100 de cai şi zeci de călăreţi de la cluburi ecvestre din Botoşani, Bacău, Bucureşti, Călăraşi, Neamţ, Iaşi, Cluj, Tg. Mureş, Timişoara, Sibiu şi Suceava. Romsilva a avut reprezentanţii săi, de la Herghelia Jegălia şi Depozitele de Armăsari de la Tg. Mureş şi Dumbrava.

Valoarea totală a premiilor a fost una mai mult decât onorabilă, de 45.000 de lei.

 „Zero puncte penalizare”

Pe rând, în sesiuni de dimineaţă şi de după-amiază, au intrat în concurs zeci de călăreţi, copii, juniori, tineri şi seniori, oameni mici şi oameni mari pentru care dragostea şi respectul faţă de cal şi faţă de sport sunt crezuri în viaţă. Au oferit spectacol, al victoriei sau al eşecului încercat cu lacrimi în ochi, dar niciunul nu s-a aplecat în şa decât pentru o mângâiere şi o bătaie drăgăstoasă pe gâtul calului.

Unii concurenţi, ca şi cai de 3 ani abia, au fost la începutul lor competiţional, în timp ce alţii au strâns vitrine întregi cu trofee. Concentrarea în spaţiul de concurs, pe traseul dintre obstacole (frumos realizate, de altfel) era însă aceeaşi. Cei mici voiau să arate că pot, iar cei mari că mai pot greşi atunci când nu merg perfect. Cei mici ascultau îndemnurile antrenorilor care-i urmăreau dincolo de gard, iar cei mari, una cu calul, concurau atent, apoi săreau din şa pentru a le spune celor mici ce au de făcut.

„Întoarce la timp!”, „Acum lasă calul liber”, „Strânge”, „Asta e cadenţa” „Galop, galop”, „Bravo”, „Nu-i nimic”, „Timpul”, „Bine, Ştefănel”, „Bine, Astrid”, „Bine, Ionel”, „Bine, Miruna” se auzeau îndemnuri de pe margine în timp ce caii struniţi, fornăind în efort, se desprindeau de pământ în salturi peste obstacole.

Toţi îşi doreau ca la final să audă crainicul de concurs anunţând prin staţie „Zero puncte penalizare”, dar într-o zi proastă, cum au şi oamenii, unii cai refuzau să asculte, să sară, frânând brusc pe copite, chiar trimiţându-şi călăreţul la pământ. Iar din când în când, o copită neridicată destul dobora o bară, sau două, sau trei. N-am văzut o clipă supărare sau nervozitate în ochii copiilor sau tinerilor jochei din cauza asta, ci doar o umbră de ciudă pe ei înşişi că, undeva, ei au fost cei care au greşit. Niciodată calul.

Pentru tot spectacolul hipic însă, publicul din tribune a avut aplauze generoase. Uimitor de mulţi copiii, de toate vârstele, au fost prezenţi zilele trecute la hipodrom, având posibilitatea nu numai să urmărească caii din concurs, ci chiar să se plimbe cu unul.

Campionul Ionuţ Bucur, de la CSM Sibiu, a luat cupa FER

Ionut Bucur

Cupa FER la seniori i-a revenit ieri, lui Ionuţ Bucur, de la CSM Sibiu. El a concurat cu trei cai, la patru probe de nivel E, C, B şi D şi a strâns un total de 106,5 puncte. I-a „suflat” cupa tatălui său, Ionel Bucur, care s-a clasat pe locul II, cu 103 puncte. Acesta din urmă are în palmares peste 60 de titluri de campion, este vicecampion balcanic şi are peste 40 de ani dăruiţi sportului hipic. Fiul său, la 26 de ani, este la o treime distanţă de realizările tatălui său, câştigând până acum peste 20 de concursuri naţionale şi internaţionale de sărituri peste obstacole.

Între cei doi şi al treilea ocupant al podiumului distanţa în puncte a fost considerabilă. Cebotaru Tiberiu, de la Equester Iaşi, câştigător al Cupei Bucovina în 2014, la Rădăuţi, a încheiat concursul de anul acesta pe locul trei, cu un total de 73,5 puncte. Multiplul campion Radu Ilioi, de la acelaşi club CSM Sibiu, s-a clasat al patrulea, completând astfel punctajul care a adus sibienilor cupa FER şi pe echipe.

Stefan Leonte

Cupa Bucovinei la seniori „Six Bars” a fost adjudecată de Ştefan Leonte de la clubul „Fraţii Jderi” din Tg. Neamţ, un alt campion ce provine dintr-o familie de călăreţi, sibianul Ionel Leonte, ocupând locul doi, iar Viorel Bubău, de la CSE Rădăuţi, locul trei.

„A fost un concurs frumos, care a adus la Hipodrumul din Rădăuţi sute de oameni care iubesc calul, sportul, natura. Un concurs organizat cu Cupa Federaţiei Ecvestre Române pe masă, cum nu s-a întâmplat în Bucovina de zeci de ani. Faptul că au participat la el circa 100 de cai, precum şi călăreţi de la cluburi de prestigiu din toată ţara a dat, de asemenea, probitate concursului. Au fost sute de oameni care au trebuit să stea undeva, să doarmă undeva, să mănânce, să consume, ceea ce a fost foarte bine şi pentru oraş.

Felicit Asociaţia Club Sportiv Ecvestru Rădăuţi, pe preşedintele lui dr. Octavian Ilisoi, pentru organizare şi îi felicit totodată pe sponsorii din Rădăuţi care au făcut ca desfăşurarea evenimentului să fie una de ţinută, din toate punctele de vedere.

Asta îndreptăţeşte Rădăuţiul la continuarea unei tradiţii în ce priveşte sportul ecvestru, o tradiţie începută de Imperiul Habsburgic la sfârşitul secolului 18.

Să nu uităm că Suceava are deja un campion la sărituri peste obstacole, pe Ionel Moroşan, şi vine din urmă valul de călăreţi tineri. Ioana Băişanu şi Miruna Tărâţă au reprezentat deja judeţul la competiţii din afara ţării.

Sfătuiesc părinţii să-şi trimită copiii la călărie. Nu absolut pentru competiţii. Călăria îi face pe copiii noştri frumoşi la chip, la suflet şi la minte”, a spus deputatul Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Federaţiei Ecvestre Române.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: